Polykarbonátové skleníky Vám pomohou vypěstovat si vlastní chutnou zeleninu
Sponzorované odkazy:
V poslední době je zelenina z běžné obchodní sítě nekvalitní, bez chuti a „plná chemie“. Stále častěji proto nakupujeme na trzích přímo od pěstitelů. S nadcházejícím jarem vám přinášíme pár rad, jak si můžete sami vypěstovat kvalitní a chutnou domácí zeleninu či voňavé bylinky.
Ideálním místem pro pěstování zdravé zeleniny od časného jara až do pozdního podzimu je skleník z polykarbonátu. Tyto skleníky jsou vysoce odolné vůči extrémním teplotám (od –40 do 120 °C), vůči nárazu, větru a sněhu, trvanlivé (životnost minimálně 40 let) a mají vynikající izolační vlastnosti. Vytvářejí prostředí optimální pro růst rostlin – v polykarbonátových dutinkách se sluneční paprsky rovnoměrně lámou a díky UV filtru jsou rostliny chráněny před škodlivým zářením. Navíc nevyžadují téměř žádnou údržbu, není nutné je stavět na podezdívce, ale mohou se kotvit přímo do půdy. Výhodou je i nízká hmotnost a skvělá ohebnost používaného materiálu.
Jak vybrat nejlepší skleník
Nejprve je třeba si ujasnit, kam skleník umístíme – ideální je nezastíněné místo chráněné před větrem. Výběr skleníku záleží na jeho využití – od toho se odvíjí jeho velikost, výplň stěn a střechy, materiál konstrukce, způsob větrání, typ dveří a dostupné příslušenství. Nedoporučují se skleníky nižší jak 1,9 m z důvodu lepší cirkulace vzduchu. Plánujete-li skleník využít i pro přezimování rostlin, vybírejte z modelů o ploše 12 m2 a více. Práci vám usnadní automatické otevírání oken, které ochrání rostliny před teplotním šokem i přehřátím. Lze dokoupit praktické příslušenství – poličky, regály, větrací okénka, okapové sady, teploměry, vlhkoměry, zavlažovací zařízení, plastové chodníky, lampy, stínicí sítě, vytápění atd.
Investice do kvalitního skleníku se vyplatí
Mnoho zahrádkářů má špatné zkušenosti s levnými neznačkovými skleníky z Asie. Většinou nemají technické atesty a nejsou přizpůsobené evropským klimatickým podmínkám. Doporučujeme tedy vybírat z kvalitních skleníků, které vám budou přinášet radost a bohatou úrodu po mnoho let.
Pár praktických rad na závěr
Ani v zimě skleník nemusí ležet ladem, lze jej využít pro pěstování např. zimního salátu. V časném jarním období je vhodné skleníky v noci temperovat nebo alespoň rostliny přikrýt netkanou geotextilií. Hrany dutinkového polykarbonátu je možné utěsnit silikonem, aby se uvnitř nesrážela vodní pára a stěny neporůstaly zelenou řasou.
Článek Polykarbonátové skleníky Vám pomohou vypěstovat si vlastní chutnou zeleninu byl publikován 13. března 2012 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Ovoce a zelenina nejenom v kuchyni 05.08.2014 12.00
- I zelenina může na zahradě působit hezky 18.05.2024 07.00
- Zelenina ze zahrádky? Jakou pěstovat, abyste se o ni nemuseli příliš starat? 13.03.2021 09.00
- Jak vybrat sušičku jídla a proč vůbec sušit? 27.08.2016 12.00
- Misky s otiskem 07.07.2010 00.00
Top 10
- Zamilujte se znovu do vaření – se správně zvolenými kořenkami I.díl
- Zamilujte se znovu do vaření – se správně zvolenými kořenkami II.díl
- Jak vyčistit sametové polštáře?
- Haloterapie prospívá zdraví – udělejte si doma svoji solnou komůrku! II. díl
- Mrazuvzdorná keramika pro osázení teras a balkonů
- Jak zakomponovat starožitnosti do podzimního interiéru – I.díl
- Saunování zažívá boom - proč mít doma svoji vlastní saunu?
- Jak zakomponovat starožitnosti do podzimního interiéru – II.díl
- Jak zmrazit bylinky na konci sezóny
- Nechte se očarovat tajemnou silou krystalů - II. díl
Tagy
dekorace nábytek zahradní nářadí sedací soupravy, pohovka kuchyně bydlení Jak vyčistit sametové polštáře? Zahrada kočičí tráva
Doporučujeme
Na nic nečekejte a pořiďte si nový byt v Praze již od 1,2 milionu Kč včetně DPH, na výběr mnoho lokalit.
Do bytu či domu kvalitní dřevěnou podlahu.
S bydlením je silně spojena i rekreace a dovolená, hlavně po dobře odvedené práci. Dopřejte si příjemnou dovolenou a vyberte si na MegaUbytko.cz ubytování na Jižní Moravě, kde zažijete relax a zábavu během celého roku.