Tajné triky, díky kterým budete králem grilování

Tajné triky, díky kterým budete králem grilování

Dříve se opékaly buřty, dnes se griluje! Stačí, když si u ohniště poskládáte pár cihel na sebe a nad ně položíte ocelovou mřížku… anebo se nespokojíte s provizoriem a připravíte se na báječnou grilovací sezonu lépe? Poradíme vám pár triků jak na to a se kterými pomocníky budete podávat to nejlepší grilované maso i přílohy.

Bez grilu to nepůjde

Poskládat si cihly kolem ohniště je sice super, ale výsledkem určitě nebudou krásně měkoučké steaky a propečená zelenina. Základem grilování je gril. Pokud se chystáte na větší dýchánky s přáteli nebo máte rozvětvenou rodinu, která toho hodně sní, budete potřebovat některý z větších grilů. Pokud raději sedíte jen v úzkém kruhu nejbližších, bohatě vám postačí venkovní přenosný gril Tescoma Party Time. Je malý, skladný a výkonný. Jeho největší výhoda spočívá v tom, že je na grilování připravený během 5 minut, takže když vás večer přepadne grilovací nálada, můžete během pár minut opékat a servírovat.

Základem je správná výbava

Stejně jako má mechanik na každou činnost jiné nářadí, potřebujete i vy správné pomůcky na grilování, aby se vám dobře pracovalo.

Abyste měli to nejdůležitější pěkně pohromadě a neprohledávali před každým grilováním celou kuchyň, pořiďte si grilovací sadu ve formě grilovací nerez soupravy Orion v praktickém kufříku. Rázem máte obracečku, vidličku, kleště, mašlovačku a 4 jehly k přípravě špízů.

Protože na grilování většina z nás miluje šťavnaté steaky mnoha chutí, zvládněte jejich přípravu raz dva. Aby bylo masíčko pěkně křehké, použijte tenderizer na maso Orion, se kterým zvláčníte strukturu masa. To se pak bude na jazyku jen rozplývat.

Potom je potřeba steak správně okořenit a namarinovat. Aby do sebe vtáhl všechny lahodné chutě, bude se vám hodit dóza na marinování od značky Orion, která díky pružinovému víčku dokáže udržet marinující se potraviny pěkně na dně. Praktické zaklapávací víčko také zamezí přístupu vzduchu a zajistí, že při přepravě vám nebude marináda šplíchat všude kolem.

U silnějších kusů mas je lepší dostat marinádu přímo dovnitř masa. Abyste nemuseli maso nařezávat, použijte Orion dávkovač marinády. Jde o stříkačku opatřenou dutou jehlou, díky které provedete jen malý vpich a vtlačíte marinádu s kořením pěkně do masa.

Kromě steaků jsou super také grilované špízy, na kterých je všechno pěkně pohromadě – maso i zelenina. Použití dřevěných špejlí je v tomto případě poněkud nepraktické, protože by vám během grilování mohly začít hořet. Sáhněte raději po nerezových jehlách na napichování Orion, které vydrží žár, a navíc se vám budou dobře umývat.

Po vzoru Američanů si můžete doma připravit i grilované burgery. Jejich chuť vyšperkujete použitím různých druhů náplně a omáček. Základem je pěkně vytvarované mleté hovězí. S formou na hamburger Orion budete mít jeden hamburger jako druhý.

Když máte vše připravené, můžete se vrhnout na grilování. Místo klasické mřížky na gril můžete použít grilovací desku Grande Orion. Grilovací deska je opatřena několika různými povrchy – vroubkovaným pro přípravu steaků a hamburgerů, hladkým pro grilování zeleniny a s kulatými otvory pro skvěle tvarovaná volská oka, bramboráky nebo lívanečky. Nejlepší je, že tuto desku můžete použít nejen na grilu, ale i doma v troubě.

Když to venku nejde

Nemáte zahradu, balkon ani gril, abyste si mohli užít grilování? Neplačte… i doma to jde. S už zmíněnou grilovací deskou vykouzlíte grilované pochoutky i v domácích podmínkách. Trouba sice nenahradí pravý oheň, ale i tak si můžete vychutnat vše jako právě vytažené z grilu.

Nebo vyzkoušejte grilovací pánve. Jde o speciální pánve s vroubkovaným povrchem, které se používají na sporáky – a to jak plynové, tak elektrické, indukční i sklokeramické. Například grilovací pánev Grande Orion s odolným nepřilnavým povrchem PFLUON GRANIT se hodí jak na grilování steaků, tak na ryby, zeleninu i hamburgerové masíčko.

Co se vám ještě může hodit?

To základní na grilování už máte? Tak neusínejte na vavřínech a vytuňte si svou grilovací sadu ještě o něco více. Speciální grilovací nůž s dlouhou rukojetí se vám bude hodit při krájení horkého masa. Pomocí grilovací vidličky maso lépe obrátíte – ale pozor, nenapichovat! Vytekla by vám drahocenná šťáva. Abyste zjistili, jak máte steaky propečené, použijte digitální teploměr. Když už je maso hotové, nechte ho odpočinout na prkénku a naservírujte s pečenou zeleninou nebo pečivem. Dobrou chuť.

Veškeré potřeby a pomůcky na grilování seženete jednoduše u specialisty na domácí potřeby. Obchod Domácí potřeby – Franta je tu pro vás v kamenné i internetové podobě, aby si každý vybral tak, jak mu to nejvíce vyhovuje.

Mohlo by vás zajímat:
5 důvodů proč mít doma nerezové nádobí + 3 tipy na nádobí, které vám ulehčí vaření

Článek Tajné triky, díky kterým budete králem grilování byl publikován 1. července 2019 v 17.45 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...