Jak správně připravit ristretto, espresso a cappuccino

Jak správně připravit ristretto, espresso a cappuccino

Espresso a cappuccino jsou dva nejklasičtější italské způsoby přípravy kávy. Pro přípravu vynikajícího espressa či cappuccina je důležitý správný postup. Někteří z nás dávají spíše přednost ristrettu. Podívejme se, jak si lahodné nápoje připravit.

Vyznáte se v druzích kávy?Vyznáte se v druzích kávy?

Příprava espressa a ristretta

  • 7 g kávy
  • 20 kg tlaku při pěchování
  • 90 stupňů teploty vody
  • 9 barů tlak vody
  • 25 sekund na dobu extrakce

Co je ristretto a jak se připravuje

Ristretto je čistý extrakt kávy, který vytéká z páky přístroje v prvních sekundách. Má velmi hustou a olejovitou strukturu, tmavě hnědou barvu a oříškově krémovou chuť. Většinou jej umí připravit i kvalitnější automatické kávovary. Káva je na chuť silná, ale neobsahuje více kofeinu, než espresso. Obsahuje jen méně vody a tříslovin. V šálku máte mít při délce extrakce asi 15 sekund maximálně 20 ml kávy. Pro milovníky pravého ristretta se udává, že by měla být hmotnost nápoje jen 15 g.

Co je espresso a jak se připravuje

Espresso má stejný základ jako ristretto. Nedává se více kávy, ani se jinak nemele, jen se nechá výsledný nápoj déle extrahovat, je déle puštěná voda vytékající z páky a v šálku je více vody. Delší dobou extrakce se ředí chuť i olejovitá struktura. Káva se v páce začne jemně přepalovat a v šálku espressa můžete cítit více hořkékouřové tóny. Kofein se začíná vyplavovat asi po 11. sekundách, takže espresso obsahuje na rozdíl od ristretta o trošku více kofeinu, ale i tříslovin. V šálku byste měli mít při délce extrakce asi 25 sekund 30 ml kávy a váha by měla být 30 gramů.

Co je Cappuccino a jak se připravuje

Do ristretta nebo espressa v šálku na cappuccino dolijete až po okraj vyšlehané mléko s pěnou. Díky správně ušlehanému mléku s teplotou do 65 °C výsledný nápoj lehce zesládne. Objem by měl mít 150 až 180 ml včetně kávy. Správně ušlehaná pěna je lesklá, jemná a lahodná. Horké mléko se propojí s pěnou a můžete do ní kreslit různé obrázky. Na pravé cappuccino nepatří skořice, kakao ani perník. Barista by se vás měl zeptat, zda příchuť chcete. Pokud tedy právě hledáte vhodný přístroj na přípravu kávy, srovnání a recenze produktů najdete na stránkách Komparito.cz.

Článek Jak správně připravit ristretto, espresso a cappuccino byl publikován 26. října 2020 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...