Jak správně připravit ristretto, espresso a cappuccino
Espresso a cappuccino jsou dva nejklasičtější italské způsoby přípravy kávy. Pro přípravu vynikajícího espressa či cappuccina je důležitý správný postup. Někteří z nás dávají spíše přednost ristrettu. Podívejme se, jak si lahodné nápoje připravit.
Příprava espressa a ristretta
- 7 g kávy
- 20 kg tlaku při pěchování
- 90 stupňů teploty vody
- 9 barů tlak vody
- 25 sekund na dobu extrakce
Co je ristretto a jak se připravuje
Ristretto je čistý extrakt kávy, který vytéká z páky přístroje v prvních sekundách. Má velmi hustou a olejovitou strukturu, tmavě hnědou barvu a oříškově krémovou chuť. Většinou jej umí připravit i kvalitnější automatické kávovary. Káva je na chuť silná, ale neobsahuje více kofeinu, než espresso. Obsahuje jen méně vody a tříslovin. V šálku máte mít při délce extrakce asi 15 sekund maximálně 20 ml kávy. Pro milovníky pravého ristretta se udává, že by měla být hmotnost nápoje jen 15 g.
Co je espresso a jak se připravuje
Espresso má stejný základ jako ristretto. Nedává se více kávy, ani se jinak nemele, jen se nechá výsledný nápoj déle extrahovat, je déle puštěná voda vytékající z páky a v šálku je více vody. Delší dobou extrakce se ředí chuť i olejovitá struktura. Káva se v páce začne jemně přepalovat a v šálku espressa můžete cítit více hořké až kouřové tóny. Kofein se začíná vyplavovat asi po 11. sekundách, takže espresso obsahuje na rozdíl od ristretta o trošku více kofeinu, ale i tříslovin. V šálku byste měli mít při délce extrakce asi 25 sekund 30 ml kávy a váha by měla být 30 gramů.
Co je Cappuccino a jak se připravuje
Do ristretta nebo espressa v šálku na cappuccino dolijete až po okraj vyšlehané mléko s pěnou. Díky správně ušlehanému mléku s teplotou do 65 °C výsledný nápoj lehce zesládne. Objem by měl mít 150 až 180 ml včetně kávy. Správně ušlehaná pěna je lesklá, jemná a lahodná. Horké mléko se propojí s pěnou a můžete do ní kreslit různé obrázky. Na pravé cappuccino nepatří skořice, kakao ani perník. Barista by se vás měl zeptat, zda příchuť chcete. Pokud tedy právě hledáte vhodný přístroj na přípravu kávy, srovnání a recenze produktů najdete na stránkách Komparito.cz.
Článek Jak správně připravit ristretto, espresso a cappuccino byl publikován 26. října 2020 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Jiný způsob pití kávy 28.05.2011 00.00
- Parní hrnce – nejzdravější příprava pokrmů 07.01.2012 14.00
- Blíží se jaro a zároveň se blíží i jarní příprava zahrady 19.02.2018 08.00
- Každý milovník kávy by měl mít doma dokonalý kávovar. Jak ho vybrat? I. díl 25.03.2023 07.00
- Každý milovník kávy by měl mít doma dokonalý kávovar. Jak ho vybrat? II. díl 28.03.2023 07.00
Top 10
- Zamilujte se znovu do vaření – se správně zvolenými kořenkami I.díl
- Jak vyčistit sametové polštáře?
- Zamilujte se znovu do vaření – se správně zvolenými kořenkami II.díl
- Postel Ikea – vsaďte na kvalitu a moderní design
- Haloterapie prospívá zdraví – udělejte si doma svoji solnou komůrku! II. díl
- Mrazuvzdorná keramika pro osázení teras a balkonů
- Lenoška do každého obývacího pokoje
- Saunování zažívá boom - proč mít doma svoji vlastní saunu?
- Jak zakomponovat starožitnosti do podzimního interiéru – II.díl
- Jak zakomponovat starožitnosti do podzimního interiéru – I.díl
Tagy
dekorace nábytek zahradní nářadí sedací soupravy, pohovka kuchyně bydlení Jak vyčistit sametové polštáře? Zahrada kočičí tráva
Doporučujeme
Na nic nečekejte a pořiďte si nový byt v Praze již od 1,2 milionu Kč včetně DPH, na výběr mnoho lokalit.
Do bytu či domu kvalitní dřevěnou podlahu.
S bydlením je silně spojena i rekreace a dovolená, hlavně po dobře odvedené práci. Dopřejte si příjemnou dovolenou a vyberte si na MegaUbytko.cz ubytování na Jižní Moravě, kde zažijete relax a zábavu během celého roku.