Zamrazujete maso? A neděláte u toho chyby?

Sponzorované odkazy:

Zamrazujete maso? A neděláte u toho chyby?

Ekonomická situace v České republice není příliš veselá. Inflace, ceny energií a pohonných hmot, značně zatěžují naše rodinné rozpočty. A tak se není čemu divit, že se všichni snaží ušetřit. Spoustu druhů zboží nakupujeme především v akcích. Výjimkou není ani maso.

Když jej seženeme levně, kupujeme jej ve větším množství. Nastává pak problém, co s ním. V dnešní době se nabízí nejpraktičtější věc – a to zamrazení masa. Samozřejmě můžete uvařit nějaké pokrmy a ty pak zavařit do sklenic, obávám se však, že spousta lidí na to nemá ani potřebné zavařovací hrnce, ani čas.

Než se vydáte na nákupy většího množství potravin, pečlivě si srovnejte chladničku, nechte ji odmrazit, zkontrolujte zásoby v mrazáku. Abyste viděli, kolik nových potravin se vám tam vejde. Nemá smysl kupovat příliš mnoho masa, když se vám do mrazáku vejde maximálně jedno kuře a jedno balení vepřových kotlet.

Připravte si také pytlíky, případně krabičky, ve kterých budete maso po dovezení z obchodu mrazit. Není na škodu mít také dost štítků na popsání a kvalitní fix. Na maso byste si měli napsat nejen druh masa, ale také alespoň měsíc a rok, kdy jste jej do mrazničky dávali. Snadno na některé kousky zapomenete, případně vám někam zapadnou, nebudete tak muset tápat, zda je ještě vhodné k použití, či byste jej měli spíše vyhodit, či uvařit pejskovi.

Maso, které je v mrazničce příliš dlouho, ztrácí na výživové hodnotě, na to nikdy nezapomínejte.

Když donesete maso z obchodu, měli byste si vydesinfikovat kuchyňskou linku, připravit si pytlíky na mražení, dostatečně ostré nože a maso pečlivě omyjte. Poté následuje proces zpracování samotného masa. Příliš velká balení rozdělte na menší porce, které budou vyhovovat pro počet členů vaší domácnosti. Velké kusy naporcujte, není na škodu si třeba do mrazáku rovnou nakrájet kousky na guláš, plátky na roštěnou a podobně. Pokud vysloveně netrváte na pečení kuřete vcelku, také jej naporcujte, menší porce zaberou v mrazničce méně místa. Nikdy nezmrazujte maso ve vakuovaných baleních z obchodu, zaberou místo, navíc nemáte šanci zkontrolovat, jestli bylo maso po donesení z obchodu v pořádku.

Nezřídka se totiž stává, že je maso zkažené už z obchodu.

Menší balení masa se také snadněji rozmrazují a obecně je s nimi snadnější manipulace. Až vše poctivě nakrájíte a napytlíkujete, omyjte si pečlivě ruce a maso narovnejte do mrazničky. Nejlepší systém je takový (pokud dovolí prostor), že dáváte maso stejného druhu na jedno místo. Ušetří vám to přehrabávání v mrazáku.

Poté pečlivě umyjte nože, znovu vydesinfikujte prkénka a kuchyňskou linku, nezapomeňte ani na dřez. Syrové maso mnohdy obsahuje choroboplodné zárodky, například salmonelu. Raději buďte vždy při přípravě syrového masa extrémně opatrní.

Článek Zamrazujete maso? A neděláte u toho chyby? byl publikován 24. ledna 2023 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...