Plast, sklo nebo nerezová ocel. Jaký materiál je nejlepší pro uschování potravin?

Sponzorované odkazy:

Plast, sklo nebo nerezová ocel. Jaký materiál je nejlepší pro uschování potravin?

Boxy a dózy na potraviny má doma snad úplně každý. Většina z nás řeší problém s chybějícími víčky, ale spíše by nás mělo zajímat, z jakého materiálu je náš box na potraviny vyroben. Proč? Protože pokud je vyroben ze zdravotně závadného materiálu, nebude zdravé ani jídlo, které do něj uschováme.

Nečekejte od našeho článku, že vám napíšeme, od které značky máte boxy a dózy kupovat. Budeme se věnovat materiálu, který je nejvhodnější, výrobce, kterému budete věřit, si musíte najít sami.

Plasty

Většina domácností má jednu skříňku, ve které jsou nejrůznější misky, boxy a dózy, obvykle je až devadesát procent z nich vyrobeno z plastu. Plast je oblíbený pro jeho nízkou hmotnost, přenositelnost a snadnou údržbu. Stačí dát plastový box do myčky a máte po starostech. Plastové dózy a boxy však přináší největší nebezpečí. Zejména pokud jste koupili necertifikované boxy někde na tržnici, či z čínského e-shopu. Plasty, které se dotýkají našeho jídla by měly být BPA-free, jejich výrobce by na jejich výrobu měl mít certifikát. BPA – bisfenoly mohou poškodit váš endokrinní systém a rozhodit hormonální rovnováhu ve vašem těle. Obzvláště pozor dávejte na cokoliv plastového pro vaše děti – i lahvičky na mléko by měly nést označení BPA-free, v dnešní době by to na trhu měla být samozřejmost, většina věcí pro malé děti bývá pečlivě testována, neznamená to však, že cokoliv se dostane do obchodu projde kontrolou.

Sklo

Sklo je skvělou surovinou na výrobu čehokoliv, protože je snadno recyklovatelné, dezinfikovatelné, navíc nebude obsahovat škodlivé, či toxické látky. Skleněné dózy a boxy se báječně hodí na skladování potraviny doma – ať již ve spíži, či v ledničce. Lehce jej umyjete, dá se vyvařit, takže se snadno a levně zbavíte bakterií. Na cesty, na pikniky a cesty do práce se skleněné dózy příliš nehodí, přeci jen je zde větší riziko, že je rozbijete a zraníte se. Navíc sklo postrádá hlavní výhodu plastu – není tak lehké. Samozřejmě se vyrábí i dózy ze speciálního – odolnějšího skla, ale pořád se jedná o sklo. Není tedy vhodné, dávat svačiny do školy dětem do skleněných dóz.

Nerez

Oproti skleněným dózám mají nerezové výhodu v tom, že je prostě nerozbijete. To byste je snad museli přejet vlastním automobilem. Nerezové dózy boxy se díky své odolnosti hodí na cesty, na přenášení hotových jídel, ale i třeba do zmiňované školy, či do zaměstnání. Jejich nevýhodou je neprůhlednost na rozdíl od skleněných a plastových dóz, navíc si v nerezovém boxu nebudete moci ohřívat jídlo přímo v mikrovlnné troubě, protože do ní nesmíte dát nic kovového.

Jak vidíte, každý druh dóz má své výhody a nevýhody, dle způsobu a místa užití. Já osobně preferuji skleněné dózy na doma a nerezové boxy na ven, protože plastu už je kolem nás více než dost.

Článek Plast, sklo nebo nerezová ocel. Jaký materiál je nejlepší pro uschování potravin? byl publikován 18. července 2023 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...