Je lepší rekonstruovat anebo prodat nemovitost?

Sponzorované odkazy:

Je lepší rekonstruovat anebo prodat nemovitost?

Mnoho majitelů starších domů si dříve či později položí otázku, jestli je lepší investovat peníze do zevrubné rekonstrukce, anebo se vyplatí dům prodat a přestěhovat se do nového, anebo do domu v lepším stavu? Odpověď závisí na stavu nemovitosti, ale i na tom, jak vám velikostně vyhovuje. Máte-li dům opravdu maličký, navíc jsou vnitřní dispozice špatně navrhnuté, ani zevrubnou rekonstrukcí z domu neuděláte padesátipokojo­vou vilu.

Nesplňuje-li dům potřeby vaší rodiny, zdá se, že je rekonstrukce spíše vyhazováním peněz z okna. Při rozhodování, zda je nejlepší přestěhovat se nebo předělat stávající bydlení, je důležité zvážit dopad vašeho rozhodnutí, a to jak finanční situaci vaší rodiny. Stěhování ovlivní mezilidské vztahy, děti přijdou o kamarády, vy o skvělé sousedy atd. Bez ohledu na vaši konečnou volbu buďte připraveni vložit čas, energii a peníze do obou možností. Rekonstrukce je náročná finančně, ale i časově, stěhování je také ne příliš zábavnou činností. Ne nadarmo se říká, že je lepší vyhořet, než se stěhovat. Zejména s velmi malými dětmi je to velmi vyčerpávající.

Jak zohlednit náklady při rozhodování

Náklady na stěhování nebo přestavbu domu závisí na tom, ve které části země žijete. Cena prodeje domu však může být vysoká, prodej se může protáhnout – a náklady na přestavbu jsou drahé bez ohledu na to, kde žijete. Navíc budete muset počítat v dnešní době i s vysokou pořizovací cenou nového bydlení.

Přemýšlejte o tom, co se vám na vašem domě nelíbí

Zde bude rozhodující, jak velkou renovaci váš domov potřebuje, aby byl pro vaši rodinu pohodlnější. Je jediným problémem, že koupelna je zastaralá? Modernizace vaší koupelny je relativně snadná, bude stát mnohem méně peněz než stěhování. Pokud ale nemáte dost ložnic pro všechny, možná je čas se přestěhovat. Přístavba či nástavba jsou složité a téměř nemožné, pokud jste v bytě, městském domě nebo máte malý pozemek.

Prozkoumejte ceny realit

Vyhledejte si podmínky na trhu s bydlením a prodejní ceny nového bydlení ve vašem okolí nebo v požadované nové oblasti. Pokud se rozhodnete přestěhovat, náklady na vaše nové místo budou značné. Znalost odhadovaných cen umožní přesné srovnání nákladů mezi přestavbou a stěhováním.

Porovnejte náklady na přestavbu s náklady na nový dům

Jakmile znáte očekávané náklady na koupi nového domu, můžete je porovnat s náklady na přestavbu vašeho současného. To vám pomůže rozhodnout, která možnost je nejlepší pro váš rozpočet a rodinu.

Odpovězte si s partnerem na následující otázky:

  • Zvýší přestavba prodejní hodnotu našeho domu a vyplatí se zůstat?
  • Budeme muset refinancovat nebo použít vlastní kapitál k úhradě nákladů?
  • Jak to ovlivní náš rozpočet?
  • Co je pro naši rodinu důležitější – krátkodobé nebo dlouhodobé úspory?
  • Jak to ovlivní děti a jejich vztahy s kamarády?
  • Jak to ovlivní školu vašich potomků, případně i kroužky apod.?

Článek Je lepší rekonstruovat anebo prodat nemovitost? byl publikován 15. června 2024 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...