Jaké jsou hlavní zahradní trendy 2024?

Sponzorované odkazy:

Jaké jsou hlavní zahradní trendy 2024?

Móda v oblasti oblečení se mění každé tři měsíce, interiérová móda v průměru jednou za dva roky. Věděli jste, ale že existují i zahradní trendy? Přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte, jaké květiny jsou v letošním roce 2024 in.

Pokud sledujete nějaké časopisy, či online magazíny, určitě plus mínus víte, co se zde nejvíce objevuje. Jaké barvy, květiny, jezírka, pergoly, osvětlení či zahradní nábytek jsou v kurzu. Zahradní trendy pro rok 2024 vycházejí z toho, co jsme viděli při účasti na sítích, výstavách, návštěvách bezpočtu veřejných zahrad a po několika rozhovorech s profesionály. Výstavy představují fantastický způsob, jak se zahradníci mohou inspirovat a získat představu o tom, co profesionálové dělají na svých vlastních zahradách. Ať už jste začátečník nebo zkušený odborník, tyto trendy a výběr nových rostlin mohou vdechnout nový život vaší zahradě.

Stejně jako u oblečení je letošním hlavním tématem udržitelnost, vliv na životní prostředí a ohleduplnost k místní fauně. Ekologicky uvědomělých postupů je spousta, záleží jen na vás, zda je budete ve vaší zahradě aplikovat. Třeba to, že na některém místě na zahradě necháte neshrabané listí, aby se v něm mohli zabydlet ježci. Benzínovou sekačku a podobné pomocníky do zahrady nemusíte mít na benzín, ale na baterie. Snížíte tak množství emisí. Můžete postavit ptačí budky, krmítka, hmyzí hotely, pítka pro ptáčky, či maličká zahradní jezírka, místní fauna to ocení.

Kousek pozemku oželte a místo dokonalého trávníku se na něm snažte vypěstovat původní louku. Dejte šanci původním druhům, zasaďte divoké květiny. Semena lučních květin snadno seženete ve směsi snad v každém zahradnictví, anebo online.

Snažte se nepoužívat tolik rašeliny, snížení její spotřeby pomáhá k přežití spousty zvířat. Rašeliniště jsou mokřadními obydlími pro spoustu druhů zvířat, rostlin a hmyzu.

Zkuste vypěstovat kromě zeleniny také ovoce. Nejen jahody a kanadské borůvky, ale i ovocné stromy, které pomohou zejména hmyzu, jež je opyluje. Obecně je podpora tzv. opylovačů trendy- nejen včely, vosy, motýly, ale i můry ocení nějaké sladké květiny a květy stromů.

Postavte si zimní zahradu, či skleník, abyste se mohli zahradničení mohli věnovat v průběhu celého roku, nejen v exteriéru, ale i v interiéru.

I když to není zrovna „trend“, klimatické změny jsou nešťastnou realitou dnešní doby, se kterou se zahrádkáři musí stále více potýkat. Aby zmírnili dopady změny klimatu, zahradníci vysazují více původních druhů odolných vůči teplu a suchu, strategicky vybírají druhy pro odolnost vůči suchu, osvojují si vodohospodářské zahradnické postupy a využívají štěrkové zahrady, nádrže na dešťovou vodu, šetří elektrickou energií apod.

Článek Jaké jsou hlavní zahradní trendy 2024? byl publikován 18. června 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...