Jak se zbavit slimáků?

Sponzorované odkazy:

Jak se zbavit slimáků?

Pokud považujete vaši zahradu za váš chrám a oprávněně, protože jí věnujete spoustu času a péče, pak jistě nesnášíte jednu věc. Která to je? No přece slimáci!

Slimáků je snad čím dál více a už jim nevadí ani měděné plůtky. Dokáží zlikvidovat jahody i saláty a zničit naše nervy.

Co jsou slimáci?

Slimáci jsou malí, slizcí, měkkýši bez lastury příbuzní plžům. Vypadají jako šneci bez ulity. V malém množství mohou být slimáci vaší zahradě užiteční, protože rozkládají organickou hmotu a navracejí živiny do půdy. Slouží také jako potrava pro ptáky a jiná zvířata, která mohou pomoci vaší zahradě. Slimáci však dokážou v zahradách napáchat velké škody, když se přemnoží, protože se živí rostlinami. Zanechávají poškozené listy, stonky a sazenice. Pokud máte mnoho slimáků, rostlin, které slimáci mají rádi, nebo sazenic, slimáci mohou být pro vaši zahradu přímo devastující. Malí slizcí tvorové mohou také přenášet různé nemoci mezi jednotlivými rostlinami.

Jak poznám zahradu zamořenou slimáky?

Slimáci jsou noční tvorové, kteří jsou nejaktivnější v noci, takže je ve dne možná na zahradě neuvidíte, maximálně po dešti. Často se schovávají pod kameny nebo jinými předměty, zahrabávají se na vlhkých, tmavých místech. Můžete je vidět v noci nebo v zatažených dnech. Mezi známky slimáků ve vaší zahradě patří slizové stopy a díry v listech vašich rostlin. Hledejte nepravidelné díry na povrchu listů a lesklé slizové stopy na vašich rostlinách a půdě.

Naštěstí existují různé způsoby, jak odstranit slimáky ve vaší zahradě a chránit vaše rostliny. Jak se zbavit slimáků z vaší zahrady, aby vaše rostliny zůstaly zdravé a prosperovaly?

Přirozené metody, jak se zbavit slimáků

Odstraňte slimáky ručně

Chcete-li začít, nasaďte si rukavice a vezměte si kbelík s mýdlovou vodou. Vydejte se na zahradu brzy ráno nebo za soumraku a hledejte slimáky. Slimáci milují chladná a vlhká místa. Podívejte se pod kameny, mulč, listí, kolem základny rostlin a pod květináče. Seberte slimáky a vložte je do mýdlové vody, abyste je zabili. Nebo je můžete přemístit do jiných venkovních prostor, kde nemohou napáchat mnoho škody.

Použijte drcené vaječné skořápky a kávovou sedlinu

Dalším řešením slimáků je použití přírodních materiálů, které slimáky ve vaší zahradě odradí. Rozdrcené vaječné skořápky a kávová sedlina jsou vynikající repelenty proti slimákům. Stačí přidat jednu (nebo obě) z těchto položek do vaší zahradní půdy a jejich hrubá struktura zabrání slimákům v pohybu po vaší zahradě. Vaječné skořápky a kávová sedlina jsou kompostovatelné předměty, které mohou zlepšit i vaši půdu, takže své zahradě vlastně uděláte dvě mouchy jednou ranou.

Vyrobte si pivní past

Tato snadno vyrobitelná zařízení chytají a zabíjejí slimáky. Vše, co potřebujete, jsou malé nádoby a nějaké pivo k jejich výrobě. Pivní pasti – malé nádoby naplněné pivem zakopané na zahradě tak, aby jejich okraj byl na úrovni půdy. Slimákům pivo „voní“ díky obsahu kvasnic. Spadnou do pivní pasti a utopí se.

Nalákejte přirozené predátory, kteří jedí slimáky

Můžete také přilákat přirozené predátory, kteří se živí vašimi zahradními slimáky. Střevlíky a drabčíky, larvy světlušek, žáby, ropuchy, mloky, ptáci shánějící potravu na zemi, jako jsou drozdi, červenky, špačci a kachny, a malí savci jako ježci, rejsci a dokonce i někteří hlodavci, jako jsou myši a hraboši. Chcete-li tyto tvory přilákat do vaší zahrady, nahromaďte klády nebo malé kamenné hromady jako úkryt. Malé jezírko nebo koupaliště pro ptáky může přilákat ptáky, žáby a ropuchy do vaší zahrady. Můžete také pěstovat různé rostliny, včetně květin, abyste přilákali užitečný hmyz.

Použijte dobře propustnou zeminu

Údržba vaší zahrady pomocí dobře odvodněné půdy, také to, že ponecháte půdu mezi zavlažováními zcela vyschnout také pomáhá zbavit se slimáků. Slizká zvířátka jsou přitahována vlhkostí, takže zlepšení odvodnění a zabránění hromadění chladných a vlhkých míst, kde se schovávají, pomáhá odradit slimáky.

Chemické metody, jak se zbavit slimáků

Pokud zkoušíte přírodní metody, jak se zbavit slimáků a přesto máte plnou zahradu slimáků, možná je čas obrátit se na chemické vymoženosti. Pokud jde o chemické metody, doporučuje se používat ekologicky šetrné možnosti, jako jsou návnady s fosforečnanem železa. Tyto návnady jsou toxické pro slimáky, ale bezpečnější pro ostatní volně žijící zvířata a domácí mazlíčky. Mějte však na paměti, že chemikálie, které zabíjejí slimáky, mohou také zabíjet prospěšné tvory ve vaší zahradě a mnoho chemikálií je nebezpečných pro domácí mazlíčky a volně žijící zvířata.

Článek Jak se zbavit slimáků? byl publikován 22. června 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...