Toužíte o krásné předzahrádce s odolnými květinami?

Sponzorované odkazy:

Toužíte o krásné předzahrádce s odolnými květinami?

Naše babičky mívaly předzahrádky, ze kterých až přecházel zrak. Kolemjdoucí se často zastavovali a kochali se krásou květin. Babičky si také dávaly záležet, aby v předzahrádce nebyl nepořádek, ani plevel, aby je nikdo nepomluvil. V dnešní době bývá v předzahrádkách spíše štěrk a samoúdržbové květiny a sem tam nějaká sezónní dekorace. Není to škoda? Pojďme spolu vrátit předzahrádkám jejich krásu a šmrnc pomocí květin.

Vybrali jsme pro vás takové, o které se nebudete muset příliš starat, a přesto zůstanou krásné a budou zdobit vaši předzahrádku od jara až do podzimu. Vytipovat správnou kombinaci venkovních rostlin pro vaši předzahrádku je ošemetná záležitost. Nejprve musíte vědět, které rostliny spolu budou vypadat dobře. Pak se musíte ujistit, že spolu dobře porostou. Zjištění koordinace barev, výšek, požadovaného typu půdy, preferencí slunce a plánů zavlažování je spousta políček ke kontrole. Navrhli jsme pro vás pět spolehlivých kombinací rostlin, které vždy vypadají velkolepě. Navíc se specifickými doporučeními pro rostliny pro slunná místa, zastíněné oblasti a pro ty, kteří chtějí vysoce kontrastní design. Když dáte na nás, si můžete být jisti, že vaše předzahrádka bude v okolí ta nejkrásnější.

Růžová hortenzie + vonokvětka + slizoplod

Růžová hortenzie, vonokvětka a slizoplod se hodí na zkrášlení a rozjasnění míst, která jsou ve stínu. Krémově bílé panašování ve vonokvětce a slizoplodu, společně s jemně růžovými květy hortenzie se ve stínu prakticky třpytí. Vytvářejí také zahradní vrstvy – vpředu nízko rostoucí vonokvětka, uprostřed hortenzie a vzadu vyšší slizoplod utvoří kaskádu květů, ze které vám budou oči přecházet.

Pro vysoký kontrast: hortenzie + japonský javor + hosta (bohyška)

Zasazení japonského javoru společně s hortenzií a hostou je skvělou volbou. Jejich tvary listů se vzájemně doplňují, zatímco velké, nadýchané květy hortenzie dodávají kontrast. Zvyšte kontrast – jak v barvě, tak v textuře – s fialovým japonským javorem.

Slunečná předzahrádka ocení šalvěj + květinový koberec růže + jehněčí ucho

Jehněčí ucho, nebo chcete-li stachys lanata je Jehněčí ucho je vytrvalá odrůda; vyrůstá asi 30 centimetrů na výšku a má eliptické listy, pod nimiž se začínají objevovat v období od července do srpna mírně červené květy, které silně připomínají uši. Skvěle ji tak doplní voňavá a léčivá šalvěj a koberes z vysázených růžiček. Tato kombinace je jako stvořená pro horká a slunečná stanoviště. A bude vám dělat radost celé léto.

Chcete něco vertikálního?

Na to se bude hodit keříková růže + buxus + sloupovitý jalovec.

Jalovec je světlomilný kompaktní keř s úzce sloupovitým habitem, dorůstající do výšky 3 m. Dobře roste na slunných polohách, chráněných před suchými zimními větry, na suchých a písčitých půdách. Tedy i na velmi suché předzahrádce. Pasovat si bude s rozkošnými kvítky keříkové růže a buxus bude zelený během celého období. Zde je to nádherná kombinace výšek, struktur listů a keřů, navíc růže svými květy zmírní optickou „pichlavost“ celé této trojkombinace.

Podpoříte místní faunu

Kalina + šalvěj+ thuje

Pokud chcete do své předzahrádky rostliny, které přitahují opylovače, výše zmíněné thuje, kalina a šalvěj vám s tím pomohou. Šalvěj chutná včelám i motýlům. Thue pak poskytují útočiště drobným druhům ptactva. Navíc toto trio skvěle vypadá právě na předzahrádkách.

Článek Toužíte o krásné předzahrádce s odolnými květinami? byl publikován 25. června 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...