Jak si omylem do zahrady nepřilákat hady?

Sponzorované odkazy:

Jak si omylem do zahrady nepřilákat hady?

Vlastníte-li starší dům na samotě u lesa, anebo máte-li chaloupku, kde lišky dávají dobrou noc, pak máte jistě starost o to, aby se na vaší zahradě nezabydleli nezvaní návštěvníci v podobě jedovatých hadů. Může se vám to zdát možná úsměvné, ale existují lokality, kde se zmije obecná přemnožila, a místní mají starost o své malé děti a domácí mazlíčky.

Máte-li s hady problém, nezabíjejte je a zavolejte si na pomoc odborníka. To je hlavní rada, kterou byste se měli řídit. I když jsou zmije jedovaté a nechcete je mít za sousedy, i ony si zaslouží své místo na planetě. Jen by bylo dobré, kdyby bydlely trošku někde jinde než vy s rodinou.

Víte, že si můžete díky některým svým činnostem ze své zahrady omylem vytvořit místo, které k pobytu na vaší zahradě hady přímo vybízí? Některé chyby jsme pro vás sepsali, abyste se jich mohli vyvarovat a nechodili na svou zahradu s hrůzou v očích. Protože každý chce mít nádhernou zahrádku, kde by si mohl užít zábavu venku. I když nemůžeme pomoci některým zvířátkům, která se mohou chtít také opalovat v trávě, existuje několik věcí, které můžeme udělat, abychom hady udrželi pryč. Mluvili jsme s odborníkem na hubení škůdců, aby nám řekl, co by mohlo hady přilákat na dvůr a jak je odradit.

Posekejte si trávník

Pokud je vaše tráva příliš vysoká, snadno se v ní hadi schovají. V nízké trávě hada snadno uvidíte, a tak se nestane, že na něj omylem šlápnete. V nízké trávě se hadům nebude líbit a nejspíše se odplazí jinam.

Máte na zahradě nepořádek

Máte na zahradě uskladněné hromady dřeva, nespotřebovaný stavební materiál, či jiný nepořádek? V podstatě tak hadům poskytujete perfektní bydlení. Ukliďte si na zahradě, hromady kamení a dřeva tam nemají co dělat.

Přemnožili se jiní nezvaní hosté

Necháváte psům jídlo venku? Pak se u vás na zahradě snadno přemnoží myši a krysy. Tedy ideální potrava pro hady. Takže je zvete nejen na hostinu, ale i na dlouhodobý all-inclusive pobyt u vás na zahrádce. Zbavte se myší, mějte odpadky v nádobách s poklopem a udržujte je dál od domu. Je dobré krmit své mazlíčky pokud možno uvnitř nebo ihned uklidit zbytky jídla venku.

Stejně tak nepřelévejte moc svůj trávník. Přemokřená půda také láká nejrůznější živočichy, kterými se hadi živí.

Ostříhejte keře, odstraňte z jejich okolí kameny, obojí je láká k bydlení u vás na zahradě. Když nebudou mít u vás žádný úkryt, odstěhují se jinam. Při úklidu jejich potenciálních úkrytů buďte ostražití, protože již tam nějaký had může být schovaný.

Pokud byste na svém dvoku viděli hada, je nejlepší ho nechat na pokoji. Nepokoušejte se jej chytit ani zabít. S jeho odklizením vám pomůže odborník. Než se tak stane, nepouštějte ven malé děti a drobná domácí zvířata. Jed jedovatého hada by se jim mohl stát osudným.

Článek Jak si omylem do zahrady nepřilákat hady? byl publikován 29. června 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...