Návrat k přírodě? Pěstujte divoké květiny!

Sponzorované odkazy:

Návrat k přírodě? Pěstujte divoké květiny!

Na našem blogu jsme již několikrát psali o tom, jak je důležité nemít na zahrádce pouze dokonalý trávník, ale je třeba myslet i na jiné (původní obyvatele). Motýlci, včelky, ale i vosy jsou velice užitečné a bez květin jejich populace pomalu, ale jistě vymírají.

Ruku na srdce… Kdy jste naposledy viděli motýla? Během našeho dětství jsme se s nimi setkávali několikrát denně a nebylo jich málo – a ty jejich barvy! Díky tomu, že se čím dál častěji uchylujeme k tomu, aby zahrada byla co možná nejvíce bezúdržbová, s bazénem, trávníkem a skleníkem, nemá hmyz dostatek příležitostí sbírat pyl a popíjet nektar ze slaďoučkých květin. Je vědecky dokázané, že pokud by vyhynuly včely, lidstvo jistojistě chvíli poté vymře také. Proto musíme „hmyzákům“ pomoci.

Nejlepším řešením je vysázením „divokých“ květin, původní vegetace – například zvonečků. Nevíte, jak na to? V každém zahradnictví a obchodě pro kutily jsou k dostání semínka, která zaručí, že vám na vybraném záhonku vykvete letní louka. Ano, přesně taková, jakou si pamatujeme z dětství. Ještě si pamatuji, jak jsme si z fialových kytiček s kamarádkami „nalepovaly“ fialové nehtíky. A ty vlčí máky! Nic nevypadá tak skvěle jako červenobílá kombinace vlčích máků a kopretin!

Tím, že zasadíte běžné květiny, podpoříte místní ekosystém, takže vlastně nebudete pouze zahradničit, ale dokonce přitom zachraňovat planetu! Každá maličkost se počítá, chcete-li se posnažit více, postavte hmyzáčkům s dětmi luxusní hmyzí hotel, připravte ptáčkům pítka a motýlky přilákáte ovocem a miskou se šťávou z něj. ( O všem jsme již na naší stránce psali).

Jak na pěstování „divoké louky“?

Divoké květiny nepotřebují mnoho místa a péče, aby prosperovaly, ale mají rády hodně slunečního světla. Vyberte si slunné místo na zahradě – alespoň jeden záhonek, na který bude každý den svítit alespoň šest hodin přímé sluníčko. Začátek podzimu je ideální období pro budování záhonů a na výsadbu je ještě spousta času, v závislosti na tom, kdy do vaší oblasti dorazí mráz.

Budete-li se záhonkem začínat od píky, připravte si zahradnické nářadí, rukavice, zryjte potřebnou plochu, jemně hroudy hlíny rukama nebo motykou a vyčistěte oblast od stávající vegetace, plevele kamenů nebo jiných nečistot. Nakonec pomocí hrábí urovnejte půdu do roviny.

Květiny, či směs semínek květin vybírejte podle typu půdy a dle toho, zda bydlíte v horské oblasti, či v nížině, aby vám kytičky dobře prosperovaly. Semínka zasaďte, pravidelně zalévejte a choďte kontrolovat, případně odstraňujte plevel. Uvidíte, že se brzy dočkáte kýžené barevné louky, která k vám na zahradu přiláká spoustu nových okřídlených obyvatel.

Článek Návrat k přírodě? Pěstujte divoké květiny! byl publikován 31. srpna 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...