Vyžeňte klíšťata z vaší zahrady dříve, než vám ublíží

Sponzorované odkazy:

Vyžeňte klíšťata z vaší zahrady dříve, než vám ublíží

Sousedy si nevybíráme, o to spíše, pokud přenáší nemoci, jako je tomu v případu klíšťat. Tak malá a přitom tak nebezpečná. Pokud přemýšlíte nad tím, zda se dá jejich přítomnost ve vaší zahradě eliminovat, pak máte pravdu. Lze udělat spousta opatření, díky kterým jich bude u vás v sousedství určitě méně. V našem článku vám poradíme, jak se o zahradu postarat, aby se klíšťata přestěhovala o dům dál.

Nejdříve si pojďme připomenut, jaké jsou nejznámější nemoci přenášené klíšťaty:

Lymeská borelióza: Jedná se o nejčastější onemocnění přenášené klíštětem v našich podmínkách. Projevuje se různými příznaky, jako je vyrážka v místě přisátí klíštěte (tzv. erytém), únava, bolesti kloubů a svalů. • Klíšťová encefalitida: Toto virové onemocnění může mít závažný průběh a postihovat nervový systém. Projevuje se vysokými horečkami, bolestmi hlavy, ztuhlostí šíje a dalšími neurologickými příznaky. Proti klíšťové encefalitidě existuje očkování. • Další nemoci: Kromě boreliózy a encefalitidy mohou klíšťata přenášet i další, méně častá onemocnění, jako je ehrlichióza, babesióza nebo tularémie.

Jak je vidět, není těch nemocí zrovna málo. A proto se pojďme podívat, jak je vyhnat z vašeho pozemku.

Klíčové bude posekat trávník

Začněte tím, že se zbavíte vysoké trávy a křoví, zejména na okraji trávníku, abyste odstranili oblíbená místa, kde se klíšťata nacházejí. Ukliďte také podestýlku z listí a místo vyhazování posekané trávy a listí do odpadu je přidejte do kompostu a použijte na své zahradě hnojivo. Po zaschnutí tvoří odřezky trávy skvělý mulč, který může pomoci zabránit rašení plevele a pomoci půdě zadržovat vodu.

Postavte jim něco do cesty

Klíšťata nerada lezou po cestičkách lemovaných dřevěnými štěpky nebo štěrkem. Představte si to jako lidi, kteří chodí po skle – není to nic příjemného. Mezi trávníky a zalesněné oblasti umístěte nárazníkovou zónu se štěrkem nebo dřevní štěpkou, aby se klíšťata nedostala na váš pozemek a „odkráčela“ raději jinam.

Neskladujte nedbale dřevo

Připravit dřevo na zimu je jistě potřeba, jen si dobře rozmyslete, kam jej na zahradě umístíte. Klíšťata lze často nalézt, jak lozí kolem nedbalých hromad dřeva ve stínu. Pokud udržíte dřevo úhledně naskládané a na místě, na které dopadá celodenně slunce, dřevo vyschne rychleji. Pamatujte, že vlhké oblasti lákají klíšťata, zatímco slunečné a suché prostředí nikoliv. Naházené kupy dřeva jsou pro klíšťata pětihvězdičkovým hotelem. Raději dřevo na zahradě přeskládejte a dejte jej co nejdál od míst, na kterých se pohybujete nejčastěji.

Repelenty

Na klíšťata samozřejmě existují chemické postřiky, ale pokud nechcete svou zahradu zatěžovat zbytečnými chemikáliemi. Zasaďte na zahradu pár kousků americké krásnoplodky. Krásnoplodka americká byla tradičně vysazována okolo pastvin, aby její vůně odpuzovala hmyz dotírající na dobytek; terpenoidů izolovaných z jejích pletiv (borneol, callicarpenal, intermedeol, spathulenol) je užíváno i na průmyslovou výrobu repelentního přípravku proti komárům. To zní dobře, ne? Kdo by nebral takového společníka v boji proti klíšťatům.

Pomocník ze zvířecí říše

Není to jistě ideální volba pro každého, ale zvažte investici do několika kuřat. Chov kuřat vám nejen poskytne čerstvá vejce, ale také vám budou bašit klíšťata na vašem pozemku. Pokud se vydáte touto cestou, ujistěte se, že nejdříve pro ně připravíte správný kurník a budete mít čas se o kuřata starat. Spousta dalších druhů drůbeže si také na klíšťatech pochutnají, a tak si můžete vybrat zvířátka, která vám budou vyhovovat. Sice vám přibyde práce a starosti ohledně chovu, ale budete mít jistotu, že se klíšťat zbavíte. A jako bonus budete mít doma čerstvá bio vajíčka.

A co vy? Máte nějaký tip, jak se nenechavých potvor, které lační po naší krvi zbavit?

Článek Vyžeňte klíšťata z vaší zahrady dříve, než vám ublíží byl publikován 17. srpna 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...