Proč je důležité se pravidelně starat o čistotu vaší látkové pohovky?

Sponzorované odkazy:

Proč je důležité se pravidelně starat o čistotu vaší látkové pohovky?

Poslední dobou jsou čím dál více v oblibě kožené pohovky. Ovšem si je mohou dovolit pouze ti, kteří nemají nenechavé malé děti a domácí mazlíčky s ostrými drápky. Pro takové domácnosti je vždy lepší volbou sedací souprava z odolné látky. Navíc díky tomu, že látky nabízí přepestrou škálu textur, vzorů a barev, může být látková pohovka sama o sobě zajímavým designovým prvkem v obývacím pokoji.

Potíž ovšem nastane, pokud se taková pohovka ušpiní. Nikdy nenechávejte látkovou pohovku dojít do stavu, kdy se na ní nedá už koukat. Vždy je lepší problémům předcházet – a nejinak je tomu i v případě pohovky. Raději pohovku pravidelně udržujte, abyste předešli zašpinění, které již vyčistit nepůjde ani profesionálním čističem.

Jak udržovat látkové pohovky a sedací soupravy?

Udržet příjemný vzhled a dojem z látkové pohovky nemusí být skličující úkol. Pomocí několika jednoduchých postupů můžete udržet pohovku stejně svěží a příjemnou jako v den, kdy jste si ji přinesli domů. Pravidelné vysávání hraje klíčovou roli v této údržbě, účinně odstraňuje prach, zvířecí chlupy a další alergeny, které se mohou hromadit ve vláknech tkaniny. To nejen udržuje pohovku čistou, ale také přispívá ke zdravějšímu životnímu prostředí snížením počtu dráždivých látek přenášených vzduchem.

Jednejte hned – pakliže se vám podaří látkovou pohovku polít, řešte skvrnu hned a nenechávejte špínu usadit. Čím dříve tyto nehody vyřešíte, tím menší je pravděpodobnost, že se stanou trvalými společnicemi pro sledování televizoru.

Preventivně si domů zakupte speciální prostředek na čistění čalouněného nábytku. Nejsou příliš agresivní, takže nepoškodí barvu, ani vlákna pohovky a přitom dokáží většinu nepěkných skvrn nekompromisně zlikvidovat.

Jednou za čas můžete své pohovce dopřát profesionální péči v podobě odborníků. Pohovka bude jako nová – díky speciálním strojům a profesionálním čističům látka a barva vaší pohovky prokoukne.

Dříve, než se pustíte sami do jakéhokoliv čištění pohovky, přečtěte si pečlivě návod, případně najděte na pohovce štítek, na kterém je uvedeno, jakým způsobem se může čistit.

Máte-li pohovku zahraniční výroby, obvykle na štítku najdete tyto kódy – W, S, S/W a X – jsou v podstatě pokyny pro péči o vaši pohovku, které udávají, které čisticí prostředky je bezpečné používat. Například „W“ znamená, že jsou vhodné čisticí prostředky na vodní bázi, takže jsou bezpečné pro většinu typů rozlití. „S“ znamená, že jsou zapotřebí čističe na bázi rozpouštědel, ideální pro skvrny na olejové bázi. „S/W“ je o něco flexibilnější a umožňuje použití čisticích prostředků na bázi rozpouštědla nebo vody v závislosti na konkrétní skvrně. A konečně „X“ znamená, že by se neměly používat čističe na bázi vody ani rozpouštědel; místo toho se doporučuje vysávání nebo lehké kartáčování. Dodržování těchto pokynů zajišťuje, že chráníte materiál a životnost vaší pohovky.

Článek Proč je důležité se pravidelně starat o čistotu vaší látkové pohovky? byl publikován 20. srpna 2024 v 00.00 v rubrice Nábytek. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...