Máte staré cihly? Pak jste vyhráli jackpot!

Sponzorované odkazy:

Máte staré cihly? Pak jste vyhráli jackpot!

Cihly jsou základním stavebním materiálem, který se často vyskytuje v přebytku po projektech výstavby domů. Naštěstí existuje spousta kreativních a praktických způsobů, jak tyto cihly znovu použít ve vašem domě a zahradě. Pokud nemáte náhradní cihly z vlastního domácího projektu, je pravděpodobné, že je najdete u souseda nebo se přebytky často nabízejí za odvoz například na Facebook Marketplace.

Proč jsou cihly oblíbené? Pevnost a odolnost cihly pochází z procesu vypalování, který spojuje částice hlíny dohromady při extrémně vysoké teplotě, aby vytvořily svou klasickou strukturu. Od dlažeb a jádrových cihel až po ohnivzdorné a klínové cihly, tento cenově dostupný a odolný stavební materiál má mnoho potenciálních použití – nejen při stavbě zdí. Ať už je to snadný stavební projekt pro začátečníky, dekorace do zahrady či něco složitějšího – cihly se budou vždy hodit.

Postavte si na dvorku ohniště

Použijte zbylé cihly k vytvoření jednoduchého ohniště na vašem dvorku. Položte základnu z cihel do kruhového tvaru a pokračujte ve stavbě po obvodu, dokud nebudete mít válcovou stěnu v odpovídající výšce. Při skládání cihel nezapomeňte ponechat malé mezery, které umožňují přístup kyslíku do jámy, aby byl váš oheň dobře hořel. Tento DIY projekt je nejlepší udělat, pokud máte náhradní cihly na oheň z komína nebo stavby krbu, tedy žáruvzdorné. Ty vám zajistí dlouhou životnost a bezpečnost, takže si budete moci v klidu dopřávat upečené buřtíky po mnoho let.

Vyrobte si domácí pec na pizzu

Pomocí speciálních žáruvzdorných cihel si snadno vyrobíte vlastnoručně pec na pizzu, pokud se řadíte mezi její milovníky, bude to ten správný zahradní projekt pro vás. Základ trouby je důležitý pro její účinnost, proto položte základnu ze štěrku nebo stavebního písku a použijte vodováhu, aby byla pec opravdu rovná. Poté naskládejte cihly, abyste vytvořili plochu a odvětrávané víko trouby. Stojí za zmínku, že obyčejné cihly se časem při opakovaném zahřívání degradují, takže toto je další projekt, který by bylo skvělé udělat se zbytky pálených cihel.

Cihly jako polička? Proč ne!

Vytvořte polici na zahradní nářadí a dekorace, je to jednoduché! Sežeňte staré cihly a vytvořte si vlastní venkovní polici, která může sloužit jako stojan na rostliny, pro umístění zahradního nářadí a další použití – klidně na odkládání drinků (fantazii se meze nekladou). Začněte tím, že postavíte dvě policové základny, každá o výšce několika cihel, přes ně položíte dřevěná prkna a poté na ně poskládáte další cihly. Poté opakujte s další sadou dřevěných prken, abyste vytvořili dvě police.

Cihly jako podstavec

Máte v plánu udělat nějakou zajímavou zahradní dekoraci, sochu, ozdobný záhonek? Cihly skvěle poslouží i jako podstavec, případně jako materiál pro zpevnění půdy.

Cestička

Cestička k domovu známě se vine… Inspirujte se tímto klasikem. Nikde není napsané, že cestička probíhající vaší zahradou, či ta zmiňovaná cestička k domovu, nemůže být vyrobena právě z cihel.

Foto: Pixabay.com, Pinterest.com, cz.pinterest.com/pin/230­10648087898778/, cz.pinterest.com/pin/265­99454044148470/, https://cz.pinterest.com/…65577689471/,

Článek Máte staré cihly? Pak jste vyhráli jackpot! byl publikován 24. srpna 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...