Jak vyčistit sametové polštáře?

Sponzorované odkazy:

Jak vyčistit sametové polštáře?

Všichni máme doma alespoň pár sametových polštářů, možná z nostalgie, možná díky tomu, že byly před pár lety v módě. Jsou měkoučké, pohodlné a večer nás lákají k odpočinku na gauči. My vám přinášíme tipy na to, jak sametové polštářky vyčistit, aby byly stejně tak krásné, jako když jste je poprvé přinesli z obchodu domů.

Proč jsou sametové polštáře tolik oblíbené?

Některé látky prostě křičí luxusem a samet je jednou z nich. Tímto materiálem můžete ozdobit celý svůj domov a okamžitě vylepší jakýkoli prostor. Přidání sametových polštářů na lavice, pohovky a postele je jedním ze způsobů, jak proměnit váš obyčejný pokoj v luxusní místečko. Vaše sametové polštářky jsou však předurčeny k tomu, aby při zdobení vašeho bytu sbíraly prach, drobky, nečistoty a chlupy domácích mazlíčků. Naštěstí, v závislosti na materiálu polštáře, můžete jeho látku prát ručně nebo v pračce a vrátili mu původní krásu. Při čištění jemných tkanin, jako je samet, je opravdu velmi důležité se držet pokynů na cedulce, která vám prozradí, jak se o polštářek starat.

Pokud se podle cedulky čistí pouze chemicky, neriskujte to, že tuto práci uděláte sami a vystavíte materiál příliš velkému množství vody. Pokud je polštářek pratelný v pračce, pak zvládne obvykle pouze jemný cyklus praní. Pokud ne, připravte se na to, že si namočíte ruce. Pokud jste již cedulku odstřihli, vždy je bezpečnější volbou, odnést drahý polštář, či povlak na polštář do čistírny. Je-li vám nakonec jedno, zda polštářek vyhodíte, protože už je nevzhledný, anebo zkusíte polštář vyprat a přinejhorším jej vyhodíte, zvolte menší zlo a vyperte jej v ruce.

Na ruční čištění polštářků si připravte vhodnou nádobu (kyblík, lavor) vlažnou vodu a tekutý prací prostředek určený pro praní jemného prádla. Proč tekutý? Sypký prací prášek by se nemusel důkladně rozpustit a mohl by po zaschnutí na sametu způsobit nevzhledné mapy a fleky. Jednodušší je, pokud budete prát pouze snímatelný potah. Bohužel jsou na trhu i polštáře, které nemají možnost potah sundat a přidělají vám bohužel práci.

Polštáře, které lze prát v pračce, perte na jemný cyklus, nemáte-li v nabídce pračky ruční praní, použijte program na vlnu a hedvábí. Zvolte co nejvíce studenou vodu (dvacet nebo třicet stupňů) a jemný prací prostředek. Před přidáním do bubnu pračky otočte polštář naruby, abyste ochránili jemný materiál a jakékoli vyšívané vzory před poškozením. Polštáře můžete prát s jinými sametovými předměty, ale neperte je s jinými látkami, samet by na sebe nachytal nečistoty a chloupky z jiných látek.

Jak sušit sametové polštáře a povlaky

Sametový polštář byste nikdy neměli sušit v sušičce, pokud jej nechcete zničit. Polštáře můžete sušit na vzduchu v dobře větrané místnosti nebo venku na nepřímém slunci. Vyhněte se použití kolíčků na polštáře nebo povlaky ze sametu, způsobí nevzhledné otlaky.

Foto:

cz.pinterest.com/pin/107­9949185637166599/, cz.pinterest.com/pin/746­964288263248848/, cz.pinterest.com/pin/789­748484664012501/,

Článek Jak vyčistit sametové polštáře? byl publikován 7. září 2024 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...