Uklízíte nad horními kuchyňskými skříňkami?

Sponzorované odkazy:

Uklízíte nad horními kuchyňskými skříňkami?

Jak často potřebujete čistit prostor nad kuchyňskými skříňkami? A je to vůbec třeba? Každý z nás denně utírá minimálně kuchyňskou desku. Vaříme, krájíme, uklízíme. Nikdo nechce bakterie ze syrového masa na své pracovní desce. Uklízíme i uvnitř skříněk, drhneme do vysílení těla troubu, digestoř, ale i tak není kuchyňská linka čistá, dokud je na vrchu kuchyňských skříněk nalepený prach a stará mastnota. Ano, i tam se mastný olej dokáže usadit, pokud nemáte dokonalou digestoř. Nevěříte? Vylezte si na židli a sáhněte si na kuchyňskou linku. Určitě nebude na vrchu dokonale čistá.

Spousta z nás využívá drahocenné místo na vrchu kuchyňských skříněk, jako úložný prostor na věci, které nevyužívá příliš často. Tyto vystavené drobnosti pak slouží jako pracholapky a svým ošuňtělým vzhledem kazí dojem z celé kuchyně, pokud je nebudete jednou za čas utírat a oprašovat.

Aby byla zajištěna dlouhá životnost vašich závěsných skříněk, odborníci na čištění doporučují otřít jejich povrchy jednou týdně, podobně jako jinde v domácnosti utíráte prach. To odstraní špínu nebo mastnotu a zabrání tomu, aby se zde vytvořil lepkavý a nehygienický nános, k jehož odstranění budete potřebovat agresivní čisticí prostředky.

Lidé, kteří investovali peníze do opravdu kvalitní digestoře nemusí tyto problémové plochy čistit tak často. Řádný odtah a větrání zaručí, že se v kuchyni prach, špína a mastnota neusazují tak rychle. Pokud však máte slabý odvětrávací odsavač par, filtr potažený mastnotou nebo dokonce bydlíte v bytě bez odsavače par, je jasné, že vrchní desky vašich skříněk budou rychleji špinavé. Prach a mastnota se na sebe navrství a vytvoří hustou, lepkavou hmotu, kterou bude obtížné setřít, pokud ji zde ponecháte příliš dlouho. A ne, opravdu tyto plochy nestačí utírat pouze v rámci vánočního úklidu.

Jak čistit horní části skříněk?

Čištění horních částí skříněk je poměrně snadné, i když to bude vyžadovat některé specializované čisticí produkty. Pokud máte výbornou ventilaci a nemusíte řešit velké zbytky mastnoty, pak vám pomůže rychlé poprášení univerzálním čisticím prostředkem a vodou a celý povrch utřít papírovou utěrkou. Pokud si však všimnete tvrdošíjně lepivé vrstvy na povrchu, přejděte na něco trochu odolnějšího. Chcete-li rychle mastnotu a špínu, zvolte speciální odmašťovač ve formě spreje.

Zkuste problémům předejít

Jelikož jsou vršky kuchyňských skříněk ve výšce, kam běžně návštěvy nekoukají, můžete si ušetřit práci tím, že na povrch skříněk umístíte například pečicí papír, či staré noviny. Ty jednou začas vyhodíte, skříňky utřete do sucha a položíte papíry nové.

Máte-li v plánu rekonstrukci kuchyně, nechte si udělat vrchní kuchyňské skříňky na míru, které sahají až ke stropu a zabijete rovnou dvě mouchy jednou ranou. Přibyde vám úložný prostor a jako bonus navíc, nebudete utírat prach a mastnotu z vršku kuchyňské linky, protože jednoduše nebude prostor, kde by se usazoval.

Foto: Pixabay.com

Článek Uklízíte nad horními kuchyňskými skříňkami? byl publikován 10. září 2024 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...