Umělé trávníky mají i své nevýhody

Sponzorované odkazy:

Umělé trávníky mají i své nevýhody

Poslední dobou je trendem, že na více exponovaných místech si lidé položí umělý travní koberec, aby nemuseli řešit prázdná místa na přírodním travním porostu. Údržba trávníku v horkém počasí rozhodně není jednoduchá, travní semena nevyrostou přes noc, navíc jsou čím dál dražší, a tak se zdá, že položení travního koberce s umělou trávou je jednoduché, levné a stálé řešení. Umělý trávník má však i spoustu nevýhod – pojďte si o nich něco přečíst, než si umělý trávník zakoupíte.

Proč jsou umělé trávníky ještě horší, než si myslíte

Umělý trávník, nebo chcete-li syntetický, se používá již opravdu dlouho, především na fotbalová hřiště a na zahrádkách u restaurací. V okolí rodinných domů se používá několik desetiletí. Na hřištích působí umělý trávník jako prevence zranění. Hlavní rozdíl oproti klasickému trávníku je v tom, že umělý trávník se pokládá v dlouhých pásech a dá se řezat tak, aby seděl přesně na místo, kam si jej přejete usadit. Je stálobarevný, nemusíte se bát, že pojedete na dovolenou a díky nezalévání na něm budou vypálená kola. Odpadá také potíž se sekáním a vybíráním plevelu.

Jak jsme již zmínili v úvodu článku, umělý trávník má také spoustu nevýhod. Zpočátku se může zdát zakoupení umělého travního koberce jako dobrá investice. Ovšem umělý trávník neumožňuje odvodnění a přirozenou drenáž pozemku. Navíc pod špatně položeným umělým trávníkem dochází ke vzniku plísní. Navíc domácí mazlíčci, kteří jsou zvyklí si sem tam ukousnout trošku trávy mohou umělý trávník omylem sníst a způsobit si nepěkné zažívací obtíže. V umělém trávníku nežijí brouci, což se může zdát jako výhoda, ale ani prospěšné mikroorganismy. Hmyz je velice důležitý pro ekologickou rovnováhu krajiny, proto se také vysazují ve městech znovu původní luční semena. Počáteční náklady na pořízení umělého travního koberce nejsou zrovna nízké, navrátí se vám až v průběhu let, díky tomu, že nebudete muset zalévat a sekat běžný trávník.

Další nevýhodou je i to, pokud jste zvyklí na zahradě chodit bez obuvi, chůze po umělém trávníku není tolik příjemná, malé děti to dokonce do chodidel nepříjemně píchá. Umělý trávník je vyroben z plastů a během horkých letních dnů pohlcuje teplo a může vám díky jeho použití na terase být ještě větší horko. Abyste zabránili přehřívání trávníku, či jeho zbytečnému promočení během deštivých dnů, je třeba, aby vám jej položil odborník, navíc je důležité při jeho pokládce použít izolační materiály – obojí zvyšuje pořizovací cenu samotného trávníku.

Nakonec – ani čištění umělého trávníku není zrovna nenáročné, bude třeba z něj také odstraňovat napadané listí, jehličí, bahno. Proto si pořízení umělého trávníku opravdu dobře rozmyslete a použijte jej na co možná nejmenší plochu – třeba na verandu, předzahrádku, či terasu, ale snažte se vyhnout větším plochám, jinak se stanete jeho otroky.

Foto: https://cz.pinterest.com/…63502737516/, https://cz.pinterest.com/…16291451963/, Pixabay.com

Článek Umělé trávníky mají i své nevýhody byl publikován 14. září 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...