Jak a proč pěstovat kočičí trávu?

Sponzorované odkazy:

Jak a proč pěstovat kočičí trávu?

Zbožňujete svého kočičího mazlíčka a milujete pokojové rostliny? Pak máte jistě občas problém s tím, že vám vaše kočička okusuje vaše zelené krasotinky v květináči. Určitě to nedělá proto, aby vás naštvala. Jen jsou kočky od přírody zvyklé si občas ukousnout trochu trávy, protože jim to pomáhá se zažíváním a zbavit se tvz. bezoárů. Tento problém můžete snadno vyřešit tak, že své kočičce vypěstujete vlastní speciální kočičí trávu.

Zabijete tím hned několik much jednou ranou. Vaše kočka nebude mít problém se spolykanými chlupy, vy budete mít další pokojovou květinu, navíc se nebudete muset obávat, že vaše kočka omylem ochutná nějakou jedovatou pokojovku. Navíc vám ubyde uklízení rozhrabané hlíny a odpadne vám rozčilování nad nepěkně okousanými listy.

POZOR: Je důležité si uvědomit, že existuje několik pokojových rostlin, které jsou pro kočky skutečně jedovaté, přičemž některé jsou dokonce smrtelné.

Proč kočky potřebují trávu?

V čem tedy spočívá ta fascinace trávou? Přestože kočky žijí převážně na masožravé stravě, jejich těla se vyvinuly také ke zpracování trávy. Ve volné přírodě kočky po konzumaci kořisti žvýkají trochu trávy. Extra tráva v jídelníčku navíc jim pomáhají při zvracení nestrávených částí zvířat a také chlupů, které se do jejich trávicího traktu dostávají během péče o srst. Navíc je tráva bohatá na životně důležité minerály a živiny, které potřebují, což může být prospěšné pro zdraví vaší kočky.

Obvykle, když vidíte svého mazlíčka jíst trávu, předpokládáte, že se necítí dobře, toto se říká hlavně o pejscích. Je to však mýtus, že kočky okusují trávu, jen když jsou nemocné. I když to tak někdy je, jsou i jiné důvody, proč si to užívají. Tráva obsahuje kyselinu listovou, vitamín, který pomáhá produkovat hemoglobin (krevní barvivo), tráva ulevuje jejich trávicímu traktu a také podporuje zdravý růst nových buněk. I když vaše kočičí krmivo poskytuje veškerou výživu, kterou váš mazlíček potřebuje, pravděpodobně si čas od času pochutná na travičce.

Pěstování vlastní kočičí trávy ze semínek

Existuje několik druhů semínek kočičí trávy, která si můžete vybrat k pěstování, navíc můžete zkusit pěstování pšenice, ovsa, ječmene, žita a vojtěšky. Každý typ „zeleného pro kočky“ poskytuje několik výhod, takže výběr je na vás (a také chuťových preferencích vaší kočičky). Vyzkoušejte několik odrůd, abyste zjistili, kterou z nich vaše kočka preferuje. Pěstování kočičí trávy je natolik snadné, že by ji měli být schopni zvládnout i začátečníci. Můžete si zakoupit kompletní sady se vším, co potřebujete, například ve zverimexu nebo použít mělký květináč s drenážními otvory. Semena můžete před zasazením namočit do vlhké buničiny nebo je zapíchnout přímo do hlíny. V obou případech se ujistěte, že zůstanou vlhké, zatímco klíčí. Naplňte svůj květináč do tří čtvrtin čerstvou zeminou. Před přidáním vrchní vrstvy zeminy rozprostřete semena po povrchu hlíny.

Povrch důkladně zalijte rozprašovačem a položte na něj plastový obal (bude působit jako pařeniště). Umístěte nádobu na místo kam nesvítí slunce, zatímco budete čekat, až semena vyklíčí. Během několika dnů až týdne byste měli vidět vyskočit první zelené klíčky. Jakmile začne tráva klíčit, můžete odstranit plastový obal a umístit nádobu na okno, na které dopadá přímé sluneční světlo. Udržujte půdu vlhkou, ale ujistěte se, že není příliš mokrá, protože přebytečná voda může podporovat růst plísní. Tráva poroste velmi rychle a během příštích několika týdnů a bude připravena ke konzumaci vaší kočičkou.

Článek Jak a proč pěstovat kočičí trávu? byl publikován 21. září 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...