Zásadní důvody, proč byste neměli používat rezavé zahradní nářadí

Sponzorované odkazy:

Zásadní důvody, proč byste neměli používat rezavé zahradní nářadí

Milujete zahradničení? Pak jistě máte spoustu zahradního nářadí a náčiní. Určitě máte v kůlně, či v garáži i pár kousků, které pamatují i lepší časy a začínají rezivět. Kovové kousky při nesprávném skladování začnou jednoduše korodovat, časem takové nářadí zkřehne a budete jej muset nakonec vyhodit.

Rezavé náčiní je nejen nevzhledné, špatně se s ním pracuje, ale pokud se s ním škrábnete, můžete se nejen ošklivě zranit, ale také získat dokonce i tetanus, pokud se neočkujete. Pokud se nebojíte o své zdraví, pak vězte, že rezavé nářadí dokáže poškodit i rostliny, o které se snažíte pečovat. Navíc se s rezavým nářadím více nadřete – jen si vzpomeňte na rezavé zahradnické nůžky, při stříhání musíte vyvíjet opravdu velkou sílu, následně vás pak bolí šlachy a celé zápěstí. Navíc mohou rezavé lopaty, zahradní vidle a další poškozené nástroje snadněji přenášet nemoci a bakterie z jedné části zahrady do druhé. K tomuto procesu nedochází nutně kvůli rzi samotné, ale proto, že rezavé nástroje nebývají obvykle dostatečně vyčištěny.

Stejně jako u většiny věcí je nejlepším způsobem, jak ošetřit rez, zastavit ji dříve, než vůbec začne. Prevence začíná čištěním nástrojů po každém použití. Nejprve je opláchněte zahradní hadicí. V případě potřeby použijte tvrdý kartáč k odstranění zeminy nebo rostlinné hmoty. Dále sterilizujte nástroje. Udělejte to se zředěným poměrem 10:1 vody a bělidla. Po umytí nástroje osušte a poté naneste olej určený pro použití na kovové nástroje, abyste je chránili před přístupem kyslíku a vody. Nakonec uložte nářadí na chladném a suchém místě.

Pokud jsou vaše nástroje již rezavé, můžete se je zkusit zachránit, je-li rez opravdu rozlezlá, raději se s takovým nářadím rozlučte a pořiďte si nové. Sice to bude nemalá investice, ale pokud se podíváte na internetové obchody na konci zahrádkářské sezóny na podzim, jistě se vám podaří sehnat nové zahradní nářadí v akci. Na jaře pak vyrazíte do boje s plevelem s novým vybavením a bez rizika, že budete nemocní vy, či vaše rostliny anebo keře. A to za pár korun navíc stojí, ne?

A co vy? Jak často obměňujete zahradní nářadí? Včas, anebo jej používáte, dokud se nerozpadne? Podělte se s námi o vaše zkušenosti do komentářů!

Článek Zásadní důvody, proč byste neměli používat rezavé zahradní nářadí byl publikován 17. září 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...