Konec prázdnin voní levandulí

Sponzorované odkazy:

Konec prázdnin voní levandulí

Lásku k levanduli ve mně probudil román Hledání ztraceného času od Marcela Prousta. Nejen knižní zpracování, ale i filmová adaptace tohoto skvělého díla vás prostě donutí se zamilovat do babího léta na francouzském venkově. Sluníčko, vůně bylinek, levandule, pohoda, klid. To je to, co všichni v dnešní době potřebujeme. Vřele doporučuji nejen četbu tohoto skvostu, návštěvu francouzského venkova, ale i pěstování vlastní levandule.

Pokud už na zahradě nějaké ty fialové a voňavé zázraky máte, pak si je nezapomeňte nyní namnožit z vlastních semínek. Procházka zahrádkou, ve které si hoví levandule je v podstatě návštěvou aromaterapeutky. Navíc levandule krásně ozdobí zahrádku a vy se budete moci kochat nejen jejími rostlinkami, ale i nádhernými motýly, kteří se přiletí napít jejího osvěžujícího nektaru. Inspirujte se jimi a nezapomeňte si vyrobit lahodnou domácí levandulovou limonádu.

Jak si doma namnožit levanduli pomocí vlastních semínek?

Teď konečně k věci. Semena levandule mají notoricky nízkou klíčivost, přičemž celý proces od výsevu po přesazení trvá tři měsíce až půl roku. Když už mluvíme o podmínkách pěstování, tento fialový poklad naší zahrady prosperuje v dobře odvodněné, písčité hlinité až kamenité půdě se správnou rovnováhou pH (6,5 až 7,5). A tady je to nejlepší – levanduli se bude dařit jak v nížině, tak i na horách. Ozdobí jak příjezdovou cestu, tak i okolí pergoly, či bazénu. Ocení nejen záhonek, ale spokojí se i s menším příbytkem v podobě plechového květináče. Mimochodem – spojení fialové levandule a plechové stříbřité nádoby je prostě designově geniální.

Na konci léta je ten pravý čas na sběr semínek z již vypěstovaných rostlin. Nemáte-li zatím svoje fialové francouzské kytičky, zkuste poprosit o pár semínek kamarády, či hodné sousedy. Semínka sbírejte až po obědě, aby nebyla navlhlá od rosy, samozřejmě za slunečného dne. Ustřihněte stonky květin, zatřeste s nimi nad nějakou miskou, či krabičkou, do které budete semínka sbírat. Nezapomeňte se pak zbavit případných broučků, které se semínky vyklepete. Semínka si dejte do papírové obálky, nebo papírového pytlíčku na svačinu. Nezapomeňte si obálku se semínky popsat, abyste na jaře věděli, co se vlastně chystáte sázet.

Následně nastříhané stonky svázejte do malých svazečků, omotejte provázkem a levandulové „pugétky“ vysušte a vzduchu. Nejlepší je, pokud levanduli zavěsíte vzhůru nohama, lépe vám proschne. Levandulové svazečky by měly proschnout za dva až tři týdny, dejte pozor, aby nebyly ve vlhkém prostředí, nebo aby vám na ně nedej bože nenapršelo. Až budou suché, schovejte si je do papírových pytlíčků, či papírových krabiček na případné další použití, anebo si z nich vyrobte nějaké výrobky – polštář na spaní, levandulové mýdlo, olej, domácí levandulovou kosmetiku.

Pěstování levandule ze semen začíná stratifikací za studena pro rychlejší vyklíčení a následně i kvalitnější rostlinky. Jednoduše řečeno, vložte tato malá semínka do plastového sáčku s trochou vlhkého rašelinového mechu a uložte je do lednice – asi na měsíc. Poté naplňte startovací květináček kvalitní pěstebí zeminou, semena do ní lehce zatlačte. Zakryjte své malé poklady průhledným víkem a umístěte někam do tepla – alespoň dvacet stupňů Celsia. Pokud se vám celý proces povede, měli byste během tří týdnů vidět první vyklíčené rostlinky. V tuto chvíli sejměte víčko, stále držte levanduli teple, udržujte půdu vlhkou, ale ne příliš přelitou. Levanduli budete moci sázet ven, až budou mít rostlinky alespoň 6–8 centimetrů. Nesázejte ven dříve, než na konci dubna, sazenice levandule jsou choulostivé a neměly by zmrznout.

Článek Konec prázdnin voní levandulí byl publikován 3. září 2024 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...