Nejste otrokem svého nepořádku?

Sponzorované odkazy:

Nejste otrokem svého nepořádku?

Nejen úklidem živ je člověk. Toto pravidlo platí zejména pro rodiny s malými dětmi, či domácími mazlíčky. Jen co jednu místnost uklidíte, v další vás čeká pohroma. Zdá se vám, že si doma ani neodpočinete, protože pořád jenom uklízíte? A neuklízíte některé věci příliš často?

Co se týče úklidu – jedni jej milují, druzí jej nenávidí a pustí se do něj jen pod pohrůžkou násilí. Pojďme se shodnout na tom, že v uklizeném a dobře organizovaném době se nám žije, odpočívá lépe, navíc, když něco hledáte, snadno to najdete. Navíc je uklizený příbytek bez bakterií a zbytečných alergenů.

Jsou domácí práce, které je nutné dělat téměř denně, jako je třeba mytí nádobí, praní, či vynášení koše. Pak jsou takové činnosti, které se dělají jen několikrát do roka, jako je mytí oken, tepování sedací soupravy, anebo drhnutí koberců.

A pak jsou činnosti, jež jsou frekvencí úklidu nějak mezi těmito kategoriemi – ve většině domácností se dělají jednou týdně až měsíčně – třeba praní povlečení, utírání prachu, praní pelíšků domácích mazlíčků, důkladné vysávání a následné stírání. Vše odvisí od toho, jak jste byli vychování, zda máte děti, domácí mazlíčky, jak často se doma zdržujete, cestujete, zda používáte domácí přezůvky, či po vzoru Američanů chodíte doma v botách.

Jděte na úklid chytře

Nechcete-li mít doma neustále spoustu prachu, pořiďte si čističku vzduchu, větrejte okny s protipylovými sítěmi. Uvidíte značný rozdíl. Než se pustíte do ostatního úklidu, nejdříve poutírejte prach navlhko, směrem odzhora dolů, abyste si pak zbytečně nepřidělávali práci. Předcházet usazování prachu můžete tak, že nebudete mít doma příliš mnoho dekorací na poličkách, ale umístíte je raději do prosklené vitríny. Prach zachytávají také přebytečné přehozy, ubrusy, okrasné dečky. Máte-li doma alergika, pak je jistě neustále perete. Odstraňte je úplně a uvidíte, že se uleví nejen alergickým členům vaší domácnosti, ale i vám při úklidu.

Domácí mazlíčky často češte, nejlépe venku, dopřejte jim kvalitní stravu, nebudou tolik línat – a tím vám také ušetří spoustu práce.

Boty si sundávejte před vchodem do domu, či do bytu, vždy je řádně oklepejte, často je čistěte a budete překvapeni, že nemusíte v chodbě stírat třikrát týdně.

Takových příkladů bychom našli spousty a spousty. U nepořádku a špíny platí to samé, jako u všeho ostatního – vždy je jim snadnější předcházet, než se stát jejich každodenním otrokem.

Podělte se s námi do komentářů o tipy, jak nepořádku a neustálému uklízení předcházet, myslím, že to ocení nejen zaměstnaní rodiče.

Článek Nejste otrokem svého nepořádku? byl publikován 28. září 2024 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...