Co je třeba zařídit na podzim?

Sponzorované odkazy:

Co je třeba zařídit na podzim?

Podzim máme tu – a to znamená, že letní zábava a grilování při západu slunce jsou ty tam. Také chladná podzimní rána nám také mohou připomenout, abychom se připravili na chladnější měsíce, které nás čekají. Je nejvyšší čas zajistit, aby byly vaše vnitřní i venkovní prostory dostatečně připraveny na příchod mrazů a zimy.

Zajímá vás, bez čeho se váš dům a zahrada neobejdou? Určitě se snažte dokončit co možná nejdříve všechny nedokončené projekty, zejména takové, při kterých se natírá, s nástupem chladných dnů vám barva nebude dobře schnout a bude se olupovat. Nátěr lavičky si tedy udělejte v garáži, anebo jej nechte až na jaro.

Vyčistěte si okapy

Zkontrolujte stav střechy a vyčistěte okapy od padajícího listí, sice tuto činnost budete muset na konci podzimu opakovat, ale je dobré během těchto upršených dnů držet okapy prázdné. Už jen proto, že spadané listí a větvičky něco váží, vyhnete se tak přetížení okapů a jejich poškození. Stejně tak raději zkontrolujte odtoková místa na vaší zahradě, mohlo by dojít k přetečení.

Topná sezóna

Útulné noci u krbu jsou jednou z nejlepších částí začínajícího podzimu a zajištění čistého a funkčního krbu vám a vaší rodině pomůže udržet vás a vaši rodinu v bezpečí a teple po celou sezónu. Alespoň jednou ročně byste si měli nechat vyčistit a zkontrolovat krb a komín. Zajištění toho, že tento úkol bude proveden před poklesem teplot, je nejlepším způsobem, jak zajistit, že vy a vaše rodina budete během topné sezóny v bezpečí. To samé platí i pro kamna a kotle. Investujte do jejich kontroly a údržby, určitě nechcete, aby se vám kotel rozbil, až bude venku mínus dvacet stupňů Celsia, že? Zkontrolujte také hlásiče úniku plynu a požární detektory, zda jsou funkční, a mají čerstvé baterie. Nemáte-li tyto detektory doma, opravdu důrazně doporučuji je do domácnosti pořídit. Otravy oxidem uhelnatým nejsou nic výjimečného. A detektor za pár stovek dokáže ochránit to nejcennější, co doma máte – vaše životy.

Údržba terasy

V létě terasa dostává opravdu zabrat, a pokud nemáte bezúdržbovou podlahu, je nejvyšší čas zkontrolovat prkna, trámy, případně je opravit, natřít, zajistit aby pod terasovou podlážku na podzim a v zimě zbytečně nezatékalo. Ukliďte zbytečné věci, zameťte nepořádek, případně terasu důkladně vytřete, nebo vystříkejte proudem vody.

Můžete si také vyčistit chodníky a cestičky kolem domu vysokotlakým čističem – už kvůli bezpečí. Špína a vlhko na chodnících vytvoří na povrchu mazlavou substanci a zvyšuje možnost, že na chodníku uklouznete a způsobíte si úraz.

Podzimní výsadba

Některé druhy květin a zeleniny se vysazují na podzim, máte tak nejvyšší čas pro jejich výsadbu. Samozřejmě do čistých uklizených záhonků. Postarejte se o všechny záhonky v zahradě, vyplejte, zryjte je, přihnojte, tam, kde je třeba přidejte mulč, který slouží i jako bezvadná izolace květin a keřů na zimu. Je také nejlepší vhodná doba, abyste vymysleli, čím budete květiny přikrývat, abyste je chránili před podzimními mrazíky.

Článek Co je třeba zařídit na podzim? byl publikován 5. října 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...