Jak co nejlépe pečovat svou podzimní zahradu II. díl

Sponzorované odkazy:

Jak co nejlépe pečovat svou podzimní zahradu II. díl

předchozím článku jsme se věnovali tomu, co vše je třeba na zahrádce během podzimních měsíců udělat. Dnes vám přinášíme jeho volné pokračování s dalšími tipy pro nejen začínající zahrádkáře.

Podzim je ideální čas začít kompostovat a založit kompost, pokud žádný ještě nemáte. Skvěle tak uchováte větve, spadané listí (pouze ze zdravých nenapadených stromů), suchou trávu a odkvetlé květiny. Veškerý tento rozkládající se rostlinný materiál vytváří úžasný kompost bohatý na uhlík. Nevíte-li, jak na založení kompostu, na tomto blogu jsme psali několik článků, které vám vaši práci usnadní. Kompost se nejčastěji používá k úpravě a přihnojení půdy, protože je bohatý na živiny, ale lze jej použít také k mulčování, hubení plevele a boji proti erozi půdy. Proces vytváření a aplikace kompostu také pomáhá udržet váš trávník bez nečistot. Pokud se rozhodnete kompostovat své listí a jiné rostlinné zbytky, čištění odumřelých materiálů, zbytků po vašem posekaném trávníku, kompostování je skvělou volbou.

Nezapomeňte na to, že spadané listí je třeba odklidit. Váš trávník vám poděkuje, že jej nebude dusit hromada listů. Trávník nemusí být dokonalý bez jediného lístečku, ale tlustá vrstva listí mu neprospěje a na jaře bude dlouho trvat, aby vypadal skvěle.

Chraňte své rostliny před škůdci

Než udeří první mráz, škůdci se chovají, jako kdyby se chtěli před zimou naposledy najíst. Někdy dokáží během týdne celou zahrádku doslova zdevastovat. Pečlivě prohlížejte zbylé rostliny, pokud zaznamenáte okousané listy, podivné skvrny, či nakladená vajíčka ve spodní části listů, okamžitě se snažte napadených rostlin a jejich částí zbavit. V žádném případě tyto listy a poškozené rostliny nedávejte do kompostu, jinak byste si na jaře mohli zničit celou zahradu. Je jen na vás, zda se spokojíte s odstraněním napadených rostlin, anebo půjdete do boje s nenechavými škůdci vyzbrojeni chemickým insekticidem.

Rostliny chraňte před mrazem

Nejen, že je třeba chránit stromky a keříky před okusem, ale je třeba přikrýt a chránit trvalky před prvními většími mrazy. Některé si můžete přemístit do zimní zahrady, či do verandy, jiné budou muset zimu přečkat na zahrádce, a tak je přikryjte chvojím, či speciálními textiliemi. I obyčejná větší vrstva mulče dokáže pomoci chránit rostliny před zbytečným promrznutím.

První díl tohoto článku najdete ZDE.

Článek Jak co nejlépe pečovat svou podzimní zahradu II. díl byl publikován dnes v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...