Zamilujte se znovu do vaření – se správně zvolenými kořenkami I.díl

Sponzorované odkazy:

Zamilujte se znovu do vaření – se správně zvolenými kořenkami I.díl

Podzim je velmi zvláštní čas. Příliš brzo na vánoční úklid, více času trávíme doma, a tak máme čas si po létě stráveném na zahradě doma roztřídit a zorganizovat věci – třeba kořenky. Na ty během roku není moc čas. Prostě pořád vaříme, pobíháme, možná je během roku stihneme několikrát doplnit a otřít, ale to je tak vše. Co s nimi? A víte, že správně roztříděné kořenky vám ušetří spoustu času při vaření?

Není přece nic lepšího než sejít se s těmi, které milujete nejvíc na světě. Mnoho z nás má vzácné vzpomínky na čas strávený v kuchyni s prarodiči a rodiči a vařením oblíbených rodinných jídel. Možná nyní předáváte stejné tradice svým vlastním dětem nebo vnoučatům a sdílíte tajemství každého lahodného receptu. Podzim je pro takové návštěvy jako stvořený. Káva, či poctivý pečený čaj a k němu kořením vonící čerstvě upečený štrúdl…

Ale jistě vás nebaví vaření a pečení, pokud vprostřed procesu zjistíte, že vám došla skořice, nemůžete si vzpomenout, kam jste dali vanilkový cukr apod. Dojít si během vaření do večerky je samozřejmě možné, ale proč se zdržovat. Pokud budete mít správně zvolené kořenky, budete mít přehled o tom, které koření vám dochází a budete si jej moci dopsat na nákupní seznam.

Pojďme si společně říct, jaké kořenky jsou nejlepší a jak si koření doma vůbec uspořádat. Nejdříve se budu věnovat tomu, proč si koupit skleněné kořenky, protože si myslím, že jsou nejlepší a následně vytyčím pár bodů, které vám usnadní organizaci vašeho koření. Protože, pokud jde o vaření, jedná se opravdu o poklad, za kterým se cestovalo kdysi přes půl planety. Proč jsou skleněné kořenky skvělou volbou

Klíčem k lahodným receptům je použití čerstvého, autentického koření, o které se dobře pečuje a je chráněno před světlem, horkem a vlhkostí. To znamená dobře si rozmyslet, jak je skladujete. Pokud budete koření skladovat v plastových vanách, může převzít pach plastu a také hrozí, že se do obsahu vylouhují plastové chemikálie, v dnešní době se nazývají mikroplasty. Pokud skladujete koření v původních kartonových, či papírových obalech, má tendenci rychle degradovat. Jedním z nejlepších a nejtrvalejších způsobů skladování koření a bylinek všeho druhu je výběr skleněných kořenek.

Podívejme se na některé výhody skladování koření ve skleněných dózách

Víte, proč skladovat koření ve skleněných nádobách? Koření je po tisíciletí ceněno jako přísada pro vaření pro svou neuvěřitelnou schopnost dodat pokrmům chuť, hloubku, vůni a silné zdravotní benefity. Koření se před uskladněním často suší a nejdéle vydrží, pokud je uchováváno v čistých, suchých a tmavých skladovacích skleničkách, kde nepředávají do koření žádné pachutě, jsou kvalitně uzavřeny, takže koření si udrží svou autentickou vůni a chuť po dlouhou dobu. Skleněné dózy a skleničky mají také výhodu, že jsou odolné a přitom skutečně levné. Při správné péči mohou vydržet roky a lze je mezi použitími snadno vyčistit. A co víc, skleněné dózy vypadají krásně a lze je snadno přizpůsobit štítky nebo pěknými víčky a vytvořit tak stojan na koření, který stojí za to vystavit, abyste měli koření neustále po ruce.

Podle čeho vybrat nejlepší skleněné kořenky

Nejlepší skleněné kořenky bývají malé – kolem 50 ml – 150 ml – a mají uzávěr, skleněnou zátkou nebo šroubovací víčko. Sklenice tak zůstanou vzduchotěsné a zabrání se rychlému znehodnocení obsahu. Na trhu je velký sortiment skleněných dóz, které jsou vhodné pro skladování bylinek a koření. Menší balení má výhodu, že koření nestihne „vyčichnout“, protože jej rychleji spotřebujete. Co bude vaší rodině vyhovovat, záleží na tom, jak často vaříte.

Článek o koření a kořenkách bude příště pokračovat ZDE.

Článek Zamilujte se znovu do vaření – se správně zvolenými kořenkami I.díl byl publikován 16. listopadu 2024 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...