Jak zmrazit bylinky na konci sezóny

Sponzorované odkazy:

Jak zmrazit bylinky na konci sezóny

Během podzimu nám stále na zahradě rostou bylinky a také všechny ty zelené dobroty do polévky. Víte, jak sklidit kopr, petrželku, pažitku a libeček dříve, než nám je sežehne mráz tak, aby si uchovali svou jedinečnou vůni a svěžest? No jasně, můžeme je zamrazit! Pokud nevíte, jak na to, čtete správný článek. Zaručuji, že pokud dodržíte náš postup, vaše zimní polévky budou stejně lahodné a voňavé, jako ty letní!

Stále se topíme v bylinkách, ale víme, že náš čas je omezený, než změny teplot a snížení denního slunečního světla omráčí tyto rostliny (jak trvalky, tak letničky) do jejich poklesu na konci sezóny. Zachování chutí letních bylinek nemusí skončit se změnou ročních období, a zatímco jejich sušení je skvělý způsob, jak zlepšit přístup k receptům po celou zimu, milujeme také mrazení našich čerstvých bylinek.

Proč si zelené koření do polévek a omáček uchovat?

Libeček, pažitka, petržel a kopr jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně a zároveň skrývají bohatství prospěšných látek pro naše zdraví. Obsahují celou řadu vitamínů, především z vitaminu C, který posiluje imunitní systém a působí jako antioxidant. Dále jsou zdrojem vitaminu K, nezbytného pro srážení krve, a vitaminů skupiny B, které podporují nervovou soustavu. Tyto bylinky jsou také bohaté na minerální látky, jako je železo, které přispívá k tvorbě červených krvinek, vápník pro zdravé kosti a zuby, a draslík důležitý pro správnou funkci srdce. Navíc obsahují flavonoidy, které mají protizánětlivé účinky a mohou přispívat k prevenci některých chronických onemocnění.

Jak si zelené bylinky správně zamrazit?

Zamrazování bylinek není těžké a naštěstí to také nezabere mnoho času ani energie. Ať už vyrábíte mražené bylinkové kostky ve formách na led nebo větší balení pro dlouhodobější skladování, vždy budou chutnat skvěle. Než se bezhlavě pustíte do vymývání mističek a trhání všeho zeleného, co na zahradě najdete, nejdříve si v klidu zahradu projděte, ať zjistíte, kolik zeleného bohatství vlastně poskytuje. Pak také popřemýšlejte nad tím, jaké recepty nejčastěji pro vaši rodinu vaříte, budete si moci ušetřit práci, když si zamrazíte i hotové směsi.

Jaké bylinky zamrazit?

Bazalka: Samostatně mohou listy bazalky při zmrazení zčernat. Jistě, ty odbarvené listy můžete v zimě stále používat do těstovinových omáček nebo polévek, ale zmrazení bazalky ve formě pesta pomáhá zachovat její čerstvost a připraví ji na těstoviny a marinády.

Koriandr a libeček: Zmrazení koriandru je skvělý způsob, jak zachovat jeho čerstvou chuť. Před zmrazením ji jemně nasekejte a pro větší konzervaci pokapejte olivovým olejem. Tyto bylinkové listy skladuji v plochém mrazicím sáčku, slisovaném papírem tenkým, aby byl odstraněn všechen vzduch.

Petržel: Zmrazit petržel je jednoduché, ale vždy ji nejprve blanšíruji. Je to vydatnější bylinka, kterou můžete před zmrazením bylinek nakrájet v oleji nebo z ní udělat petrželové pesto před zmrazením. Toto je další, který vydrží celý rok, pokud jej uložíte do plochého sáčku.

Pažitka: Nakrájejte pažitku na krátké kousky a ve vašich pokrmech si užijete nával chuti. Tyto kousky rychle zmrazím na malém tácku a poté je přemístím do skleněné nádoby. Musím být rychlý! Nechcete, aby ty malé zmrzlé kousky rozmrzly. Skleněnou nádobu dejte na hodinu do mrazáku, než do ní vložíte mražené kousky pažitky.

Kopr: Ano, i kopr lze úplně v pohodě zamrazit. Nemusíte se obtěžovat jeho obíráním ze stonku. Zmrazený kopr chutná nejlépe, když se použije ve vařených pokrmech.

Máta: Možná vás nenapadne zamrazit mátu, ale listy si můžete schovat na nápoje, dezerty nebo omáčky.

Oregano: Před zmrazením listů odstraňte listy oregana ze stonků. Vydrží tak déle. Nezapomeňte si vyrobit i zásoby oregánového oleje!

Šalvěj: Zamrazování listů šalvěje také funguje velmi dobře. Před zmrazením odstraňte listy ze stonků. Šalvěj využijete nejen do vaření, ale i po zákrocích u stomatologa a při nachlazení.

Tymián: Před zmrazením odstraňte malé lístky ze stonků. Formičku na led naplním půl lžičkou čerstvého tymiánu a půl lžičkou světlého olivového oleje. Jakmile zmrazíte, vyjměte kostky oleje a uložte je do malé skleněné nádoby nebo sáčku, abyste je mohli používat v receptech celou zimu.

Rozmarýn: Možná znáte sušení rozmarýnu z bylinkové zahrádky, ale svou chuť si dobře zachovává i po zmrazení. Než je zmrazíte, odstraňte listy ze stonků. Ty se dobře drží i v kostkách oleje.

Tip na závěr: pokud váš recept vyžaduje jakoukoli kombinaci těchto ingrediencí, přidejte je společně do formičky na kostky ledu a vytvořte si vlastní bylinkovou směs. Také nezapomeňte krabičky s bylinkami řádně označit a popsat.

Článek Jak zmrazit bylinky na konci sezóny byl publikován 2. listopadu 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...