Zaostřeno na pečící trouby

Tagy:  pečící trouby, horkovzdušná trouba, parní trouba, výběr pečící trouby

Sponzorované odkazy:

Zaostřeno na pečící trouby

Pečící trouby patří k neodmyslitelným kuchyňským elektrospotřebičům, bez nichž by nemohl plně fungovat chod žádné domácnosti.

Design

Design pečících trub samozřejmě podléhá designu kuchyňských linek, upřednostňují se jednoduché tvary, které podtrhnou horizontální členění kuchyňské linky. Moderní pečící trouby se zpravidla vyrábějí v kombinaci několika čelních materiálů, nečastěji převládá kovový rámeček vyplněný tmavě prosklenými dvířky a oblým madlem. Povrch pečících trub je zpravidla vyroben z hliníku nebo nerezu, jenž je opatřen lakovanou úpravou. Právě technologie lakování zamezuje viditelnost otisku prstů, což přispívá k velmi snadné údržbě. Nejnovější pečící trouby jsou vybaveny dotykovým ovládáním, avšak v řadě českých domácností stále převládají pečící trouby vybaveny knoflíky a tlačítky.

Typy pečících trub

K výhodám pečení pokrmů v parní troubě patří především nepoškození surovin z hlediska výživných hodnot. K dalším přednostem patří i estetická hodnota, která pečeným pokrmů dodá křupavou kůrčičku a vysokou míru šťavnatosti. Pokrmy v parní troubě můžeme péci maximálně při 100 ºC, čímž u pokrmů zachováme také přírodní barvu a chuť.

Horkovzdušná trouba funguje na principu rozhánění horkého vzduchu uvnitř trouby. Vzduch se nasává přes ventilátor směrem do prostoru nacházející se v zadním prostoru troubu, ve kterém se vzduch ohřeje a vrací se zpět do prostoru trouby. K největším výhodám pečení pokrmů v horkovzdušné troubě patří to, že zde můžeme péci několik druhů pokrmů najednou, aniž by se navzájem mísilo typické aroma mezi pokrmy.

Údržba pečících trub

Při výběru pečící trouby bychom měli sledovat také schopnost údržby, jelikož vnitřní prostor je velmi náchylný k usazování vysoké vrstvy omastku. K novinkám patří pečící trouby, které jsou vybaveny pyrolýzou neboli samočisticím systémem, který dokáže všechny nečistoty spálit uvnitř trouby na popílek. Takto stačí vyčistit pečící troubu zhruba šestkrát ročně, čímž se docílí vysoké čistoty vnitřního prostoru. Pokud však vaše pečící trouba tímto samočisticím systémem nedisponuje, je nutné používat speciální čistící prostředky, kterými bychom měli pečící troubu čistit každý týden.

Článek Zaostřeno na pečící trouby byl publikován 20. května 2009 v 14.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Ing. Šárka Jalčová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...