Keramické nože

Tagy:  nože, keramické nože, škrabky, keramické škrabky, nůž

Sponzorované odkazy:

Keramické nože

Nože patří k nezbytnému vybavení kuchyňského náčiní, jelikož právě bez nich by nebylo plnohodnotně možné připravit většinu pokrmů. Novinkou na tuzemském trhu jsou nože keramické, které díky svojí vysoké ostrosti, jenž přispívá k snadnému procování surovin, si v kuchyních získávají nezastupitelné postavení.

Výhody keramických nožů

K největším výhodám keramických kuchyňských nožů však patří to, že si suroviny po kontaktu s nožem zachovávají důležité enzymy a vitamíny. Naopak při kontaktu s klasickým nožem řada surovin, a to převážně ovoce a zelenina, tyto plnohodnotné prvky ztrácejí. Krájení surovin keramickými noži je velmi pohodlné a snadné, ostří nože do suroviny velmi rychle pronikne, z hladkého povrchu nesklouzává. Ovoce i zelenina nemají tendenci po rozkrojení keramickými noži hnědnout. Při krájení měkkých surovin, ke kterým patří např. některé druhy sýrů, zůstává povrch nože téměř beze stop. To vypovídá především o vysoké ostrosti nožů, čímž jsou zaručeny přesné a rovné řezy.

Velikost

Keramické nože jsou na tuzemském trhu k dostání v široké velikostní škále, počínaje nejmenšími nožíky, přes středně velké a konče u velkých nožů, určených pro porcování drůbeže nebo masa. Menšími noži se velmi snadno dají loupat brambory, ovoce a zelenina, slupka je velice tenká a pravidelná.

Na stejném principu pracují i škrabky, které jsou určeny na brambory, ovoce i zeleninu. Díky vysoké ostrosti, jemnosti a jednoduchosti je škrábání brambor zábavou, nikoliv tolik nenáviděnou činností. Díky keramickým škrabkám lze vyrobit zeleninové dekorace v podobě dlouhých proužků, které potěší nejen oko, ale i chuťové buňky.

Technické parametry

Keramické nože disponují vysokým uživatelským komfortem, který se odráží v ergonomickém tvarování rukojeti, čímž je zaručena vysoká bezpečnost při práci. Rukojeť nože je pokryta hedvábným povrchem, který zamezuje proklouzávání vlhkých rukou. Kvalitní typy keramických nožů jsou opatřeny zirkoničitou keramikou, která disponuje vysokým stupněm tvrdosti. Keramické nože jsou oproti nožům z oceli daleko tvrdší a jejich povrch nikdy nerezaví. Při správné údržbě vydrží ostrost keramických nožů po mnoho let, a to i při každodenním používáním.

Článek Keramické nože byl publikován 27. května 2009 v 16.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Ing. Šárka Jalčová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...